Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Complex Dionysiusstraat: kapel in Tilburg

Kerkelijk Gebouw

Elzenhof 139
5038HJ Tilburg
Noord Brabant

Bouwjaar: 1907
Architect: W.J.A. Bouwman


Beschrijving van Complex Dionysiusstraat: kapel

Inleiding KAPEL, op het achterterrein van het appartementencomplex gelegen. De kapel is in 1907 gebouwd in een Neogotische stijl naar ontwerp van architect W.J.A. Bouwman. Omschrijving De driebeukige kapel heeft een middenschip onder zadeldak, gedekt met leien. Het schip is drie traveeën lang. De korte transeptarmen onder zadeldak zijn recht gesloten. De viering is van een open achtkantige klokkentoren voorzien en wordt bekroond door een spits met een kruis en haan. De kapel heeft een driezijdig gesloten koor, één travee diep. Op de begane grond en in de lichtbeuk zijn spitsboogramen aangebracht. Per travee is een luchtboog, uitgevoerd in baksteen met een afdekplaat geplaatst. De steunberen onder de luchtbogen zijn éénmaal versneden. De voorgevel laat de driedeling van middenschip en zijschepen duidelijk zien. Het middenschip is veel hoger opgetrokken. De gevel is voorzien van spitsbooglisenen. Op de begane grond is in het midden een brede deur aangebracht met een tripletvormig bovenlicht. Erboven bevinden zich nog drie kleine raampjes. De zijschepen hebben een smallere ingang waarboven een raam is geplaatst. De topgevels zijn versierd met in het metselwerk verwerkte kruisen. De gevels van het transept zijn voorzien van hoge smalle spitsboogramen. In de topgevels zijn lijsten en blindnissen verwerkt. In het midden bevindt zich een lege nis met baldakijn en console. In het dakvlak bevinden zich kleine driehoekige dakkapelletjes. In het interieur heeft de kapel bakstenen kruis- en stergewelven. De gewelven zijn van rijk bewerkte sluitstenen voorzien. Ook de gordel- en scheibogen zijn uitgevoerd in baksteen, ze staan op marmeren zuilen op een hardstenen voet. De kapitelen hebben een loofvormige versiering. De wanden zijn wit gepleisterd. Onder de houten orgelgalerij is een gietijzeren wenteltrap geplaatst. Waardering De kapel is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorische waarde als uitdrukking van een geestelijke en sociale ontwikkeling, namelijk de zorg voor caritas en onderwijs door congregaties en tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van het congregatieklooster. Het complex is van architectuurhistorisch belang wegens de sobere maar verzorgde vormgeving, materiaalgebruik en ornamentiek. Het gebouw is van belang wegens de gaafheid van het ex- en interieur en heeft ensemblewaarde als essentieel deel van het geheel van school en kapel in de voormalige kloostertuin. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521040
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Complex Dionysiusstraat: kapel in Tilburg

School

Dionysiusstraat 2
Tilburg
Inleiding SCHOOL, gebouwd in 1907 in Neogotische stijl naar een ontwerp van architect W.J.A. Bouwman. Omschrijving Het bakstenen gebouw i..

Voormalige broodbakkerij

Acaciastraat 23
Tilburg
Inleiding Voormalige BROODBAKKERIJ uit 1932 in de stijl van het Functionalisme (de Stijl), naar ontwerp van architect S.G. Barenbrug (Tilbu..

Hek met gemetselde hekpijlers, waarop 14 gietijzeren heiligenbeelden in neogotische stijl

Noordhoekring 99
Tilburg
Hek met gemetselde hekpijlers, waarop 14 gietijzeren heiligenbeelden in neogotische stijl, ca. 1896. Op het kerkhof een Calvarieberg waarop ..

Villa De vier jaargetijden

Noordstraat 36
Tilburg
Gepleisterd herenhuis in de eclectische trant van het derde kwart der 19e eeuw. Voorgevel met middenrisaliet, houten kroonlijst met voluutco..

Woonhuis

Noordstraat 91
Tilburg
Inleiding WOONHUIS uit ca. 1910 in Art Nouveaustijl. Omschrijving Het woonhuis heeft drie bouwlagen onder een plat dak. De voorgevel is t..

Kaart & Routeplanner

Route naar Complex Dionysiusstraat: kapel in Tilburg

Foto's (1)