Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Internaat, in gebruik als steunpunt voor bejaarden in Tilburg

Gebouw

Capucijnenstraat 76
5025LH Tilburg
Noord Brabant

Bouwjaar: 1894


Beschrijving van Internaat, in gebruik als steunpunt voor bejaarden

Inleiding Internaat, in gebruik als steunpunt voor bejaarden. Aan de achterzijde is daarvoor in 1997 een nieuwe aanbouw gerealiseerd. Het gebouw is uitgevoerd in een sobere bouwtrant, licht beïnvloed door de Neo-Renaissance. Gebouwd in 1894. Omschrijving Het is een bakstenen gebouw onder een mansardedak, gedekt met leien. Het internaat heeft de voorgevel schuin ten opzichte van de straat. De rechterzijgevel wijkt uit. De voorgevel is zes traveeën breed en heeft een natuurstenen plint. De gevel is voorzien van zes kruiskozijnen met schuiframen met kleine roedenverdeling. De ramen hebben hardstenen vensterbanken. De gevel is voorzien van een tandlijst en gootlijst. De oude achtermuur is thans inpandig maar in oude vorm bewaard gebleven. De ramen hebben dezelfde vormgeving als voor. In het interieur zijn veel ruimtes doorgebroken. De inrichting is gemoderniseerd. Er zijn verbindingen aangebracht met buiten het internaat gebouwde panden. De oorspronkelijke loopbrug tussen fratershuis en internaat is verdwenen. Waardering Het voormalige internaat is van algemeen belang als onderdeel van een ensemble met cultuurhistorische waarden. Het geheel is van cultuurhistorisch belang als uitdrukking van de sociale en geestelijke ontwikkeling, namelijk de zorg voor onderwijs en caritas door katholieke congregaties en is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van het kleinschalige congregatieklooster. Het is een weergave van de belangrijke rol die de geestelijkheid aan het begin van deze eeuw gespeeld heeft, met name in het zuiden van Nederland. Het complex heeft architectuurhistorische waarden wegens detaillering en materiaalgebruik en wegens de plaats in het werk van de architect. Het is relatief gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521037
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Internaat, in gebruik als steunpunt voor bejaarden in Tilburg

Fraterhuis

Capucijnenstraat 76
Tilburg
Inleiding Fraterhuis uit 1894, gebouwd in een sobere bouwtrant naar ontwerp van architect H. van den Abeelen. De vormgeving is beïnvloed d..

Kapel, gebouwd in een expressionistische stijl

Capucijnenstraat 76
Tilburg
Inleiding Kapel, gebouwd in een Expressionistische stijl in 1933 naar ontwerp van C. Panis. De kapel is thans in gebruik als geluidsstudio...

Capucijnenklooster

Korvelseweg 165
Tilburg
Inleiding. Het capucijnenklooster is in 1880-1882 gebouwd in de sobere stijl, de capucijnen eigen. Hiervoor werd een eigen architect aanget..

Kapucijnenklooster/kerk/werkhuizen

Korvelseweg 165
Tilburg
Inleiding. De Neo-barokke kerk behoort tot en is vastgebouwd aan het capucijnenklooster op nummer 165. De stijl grijpt terug op die van de ..

Kapucijnenklooster/kerk/werkhuizen

Korvelseweg 165
Tilburg
Inleiding. De WERKHUIZEN werden gebouwd in 1882 in een sobere stijl die met die van het klooster overeen komt. Hierin was ondermeer een bro..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)