Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Fraterhuis in Tilburg

Kerkelijk Gebouw

Capucijnenstraat 76
5025LH Tilburg
Noord Brabant

Bouwjaar: 1894
Architect: H. van den Abeelen


Beschrijving van Fraterhuis

Inleiding Fraterhuis uit 1894, gebouwd in een sobere bouwtrant naar ontwerp van architect H. van den Abeelen. De vormgeving is beïnvloed door de Neo-Renaissance. Het gebouw is in 1998 voor bewoning in gebruik genomen. Omschrijving Tweelaagse bakstenen hoofdmassa op een rechthoekige plattegrond onder een mansardedak gedekt met leien. De voorgevel telt zeven traveeën en is voorzien van een hardstenen plint. De gevel is symmetrisch opgezet. De middenrisaliet is voorzien van een topgevel. In de risaliet bevindt zich een dubbele houten paneeldeur. Op de begane grond en verdieping bevinden zich brede ramen met roedenverdeling onder segmentbogen. De boogvelden zijn gevuld met metselwerk in fantasiepatroon. Ter hoogte van de vensterbank is een zwarte bakstenen lijst aangebracht. In het dakvlak staan twee maal drie dakkapelletjes met een betimmerde topgevel, een leien dakje en een piron. Onder de gootlijst is een bakstenen tandlijst aangebracht. Boven de deur een gevelsteen met opschrift: "EERSTE STEEN GELEGD/ DOOR/ A WILLEMS PASTOOR/ 18 - 94". De rechterzijgevel is op de begane grond voorzien van samengestelde ramen. Op de verdieping is in het midden een staand schuifraam gezet, voorzien van een roedenverdeling. In de topgevel zijn twee schuiframen aangebracht. De linkerzijgevel heeft in het midden een smalle deur met bovenlicht onder segmentboog, in het boogveld metselmozaïek. Erboven een staand raam met roedenverdeling. Erachter op de begane grond twee brede ramen met roedenverdeling. Zowel op de begane grond als op de verdieping is een smal raam in een diepe nis geplaatst. In de topgevel twee ramen als in de rechterzijgevel. Achter heeft het huis een éénlaagse aanbouw onder plat dak met overstek. De bouwmassa heeft een samengestelde vorm en is gedeeltelijk van latere datum; dit gedeelte vormt een verbinding met de kapel. De ramen in de achtergevel hebben dezelfde vormgeving als die in de voorgevel. Links achter staat een ouder aanbouwtje onder haaks zadeldak met een windveer. In de gepleisterde achtergevel bevindt zich een vierruits raam met luik. Waardering Het voormalige fraterhuis is van algemeen belang als onderdeel van een ensemble met cultuurhistorische waarden. Het geheel is van cultuurhistorisch belang als uitdrukking van de sociale en geestelijke ontwikkeling, namelijk de zorg voor onderwijs en caritas door katholieke congregaties en is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van het kleinschalige congregatieklooster. Het is een weergave van de belangrijke rol die de geestelijkheid aan het begin van deze eeuw gespeeld heeft, met name in het zuiden van Nederland. Het complex heeft architectuurhistorische waarden wegens detaillering en materiaalgebruik en wegens de plaats in het werk van de architect. Het is gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521036
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Fraterhuis in Tilburg

Internaat, in gebruik als steunpunt voor bejaarden

Capucijnenstraat 76
Tilburg
Inleiding Internaat, in gebruik als steunpunt voor bejaarden. Aan de achterzijde is daarvoor in 1997 een nieuwe aanbouw gerealiseerd. Het g..

Kapel, gebouwd in een expressionistische stijl

Capucijnenstraat 76
Tilburg
Inleiding Kapel, gebouwd in een Expressionistische stijl in 1933 naar ontwerp van C. Panis. De kapel is thans in gebruik als geluidsstudio...

Capucijnenklooster

Korvelseweg 165
Tilburg
Inleiding. Het capucijnenklooster is in 1880-1882 gebouwd in de sobere stijl, de capucijnen eigen. Hiervoor werd een eigen architect aanget..

Kapucijnenklooster/kerk/werkhuizen

Korvelseweg 165
Tilburg
Inleiding. De Neo-barokke kerk behoort tot en is vastgebouwd aan het capucijnenklooster op nummer 165. De stijl grijpt terug op die van de ..

Kapucijnenklooster/kerk/werkhuizen

Korvelseweg 165
Tilburg
Inleiding. De WERKHUIZEN werden gebouwd in 1882 in een sobere stijl die met die van het klooster overeen komt. Hierin was ondermeer een bro..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)