Meer dan 63.000 rijksmonumenten


graf begraafplaats in Tilburg

Graf Begraafplaats

Bredaseweg 45
5038NA Tilburg
Noord Brabant

Bouwjaar: 1895


Beschrijving van graf begraafplaats

Inleiding. Op de rooms-katholieke begraafplaats aan de Bredaseweg staat het GRAFMONUMENT van de familie Pollet. Het monument werd vervaardigd in het atelier van A.P. Schotel Gzn. te Dordrecht omstreeks 1895. Omschrijving. Geheel in witmarmer vervaardigd pompeus grafmonument bestaande uit een rotspartij met kruis op hardstenen sokkel. Op de vierkante sokkel met gewelfde bovenzijde het opschrift 'Tot aandenken aan onzen geliefden Broeder en Zuster / Bernardus Alphonsus Franciscus Pollet / geb. 26 november 1842, overl. 29 augustus 1895 / en / Theresia Maria Barbara Pollet / geb. 9 september 1845, overl. 14 november 1895'. Op de sokkel een gebeeldhouwde rotspartij met aan de voorzijde een eveneens in steen gebeeldhouwde brief met opschrift 'Zalig zij die / geroepen zijn / tot de bruiloft / van het Lam! / Apoc. XIX:9'. Tussen de rotsblokken enkele planten en bloemen waaronder klimop en leliën. De rotspartij wordt bekroond door een boomkruis, omhangen met een bloemenkrans waarin onder andere rozen en leliën. Op de sokkel rechtsonder de signatuur 'A.P. Schotel Gzn / Dordrecht'. Waardering. Het monument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de katholieke grafcultuur. Het object is tevens van belang vanwege de typologie als een bijzonder rijke en omvangrijke uitvoering van een dergelijk grafmonument. Bovendien is het van belang als onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig van belang is als de eerste katholieke begraafplaats te Tilburg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521019
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van graf begraafplaats in Tilburg

graf begraafplaats

Bredaseweg 45
Tilburg
Inleiding. Op de katholieke begraafplaats aan de Bredaseweg staat het GRAFMONUMENT voor het echtpaar Lodewijk Frans Bourgonjon en Theonie V..

graf begraafplaats

Bredaseweg 45
Tilburg
Inleiding. Op de katholieke begraafplaats aan de Bredaseweg staat het GRAFMONUMENT in Art Nouveauvormen van de familie Aelen. Gerard Aelen ..

graf begraafplaats

Bredaseweg 45
Tilburg
Inleiding. Op de katholieke begraafplaats aan de Bredaseweg staat het Neo-Gotische GRAFMONUMENT van de familie De Charro. Frederik Nicolaas..

graf begraafplaats

Bredaseweg 45
Tilburg
Inleiding. Het GRAFMONUMENT van Hendrik Bernard Beckers behoort tot de oudste nog aanwezige grafmonumenten op de katholieke begraafplaats a..

graf begraafplaats

Bredaseweg 45
Tilburg
Inleiding. Op de katholieke begraafplaats aan de Bredaseweg bevindt zich de Neo-Gotische GRAFKAPEL van de familie Bogaers. De kapel werd om..

Kaart & Routeplanner

Route naar graf begraafplaats in Tilburg