Meer dan 63.000 rijksmonumenten


graf begraafplaats in Tilburg

Graf Begraafplaats

Bredaseweg 45
5038NA Tilburg
Noord Brabant

Bouwjaar: 1852


Beschrijving van graf begraafplaats

Inleiding. Het GRAFMONUMENT van Hendrik Bernard Beckers behoort tot de oudste nog aanwezige grafmonumenten op de katholieke begraafplaats aan de Bredaseweg. Het grafmonument werd omstreeks 1852, enkele jaren na de opening van de begraafplaats, vervaardigd en vertoont Neo-Classicistische elementen. De overledene was notaris en burgemeester van Tilburg. Omschrijving. Geheel uit hardsteen vervaardigd grafmonument met Neo-classicistische elementen bestaande uit een geprofileerde basis waarop een sokkel welke aan vier zijden is voorzien van een rechthoekig spaarveld. De sokkel wordt aan vier zijden bekroond door een fronton met op de hoeken acroteria. Op de frontons, in reliƫf, een doodshoofd waaronder gekruiste beenderen. Op de sokkel is een afgeknotte obelisk geplaatst. Op het spaarveld aan de voorzijde het opschrift 'Hier ligt begraven / den heer / Hendrik Bernardus Beckers / geboren te Tilburg en aldaar godvruchtig overleden / den 2 december 1852 in de ouderdom van ruim / 54 jaren / (IJdelheid der IJdelh)eden alles is ijdelheid behalve / God te beminnen en hem alleen te dienen / Thom. A Kempis (IB 1CAP 3V) / Dat hij ruste in vrede*'. Waardering. Het monument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale, politieke en geestelijke ontwikkeling, het verwijst naar personen die een rol speelden in de emancipatie van Zuid-Nederland. Het is tevens van belang vanwege de typologie als een van laatste in Noord-Brabant bewaarde en in Tilburg een van de oudste voorbeelden van dit type grafmonument. Het is bovendien van belang als onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig van belang is als de eerste katholieke begraafplaats in Tilburg. * N.B.: de opschriften tussen haakjes zijn onleesbaar en uit andere bron aangevuld. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521018
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van graf begraafplaats in Tilburg

graf begraafplaats

Bredaseweg 45
Tilburg
Inleiding. Op de katholieke begraafplaats aan de Bredaseweg staat het GRAFMONUMENT voor het echtpaar Lodewijk Frans Bourgonjon en Theonie V..

graf begraafplaats

Bredaseweg 45
Tilburg
Inleiding. Op de katholieke begraafplaats aan de Bredaseweg staat het GRAFMONUMENT in Art Nouveauvormen van de familie Aelen. Gerard Aelen ..

graf begraafplaats

Bredaseweg 45
Tilburg
Inleiding. Op de katholieke begraafplaats aan de Bredaseweg staat het Neo-Gotische GRAFMONUMENT van de familie De Charro. Frederik Nicolaas..

graf begraafplaats

Bredaseweg 45
Tilburg
Inleiding. Op de rooms-katholieke begraafplaats aan de Bredaseweg staat het GRAFMONUMENT van de familie Pollet. Het monument werd vervaardi..

graf begraafplaats

Bredaseweg 45
Tilburg
Inleiding. Op de katholieke begraafplaats aan de Bredaseweg bevindt zich de Neo-Gotische GRAFKAPEL van de familie Bogaers. De kapel werd om..

Kaart & Routeplanner