Meer dan 63.000 rijksmonumenten


graf begraafplaats in Tilburg

Graf Begraafplaats

Bredaseweg 45
5038NA Tilburg
Noord Brabant

Bouwjaar: 1899


Beschrijving van graf begraafplaats

Inleiding. Op de katholieke begraafplaats aan de Bredaseweg staat het Neo-Gotische GRAFMONUMENT van de familie De Charro. Frederik Nicolaas de Charro, geboren in Den Haag, had zich later in Tilburg gevestigd als wollenstoffenfabrikant en kassier. Het grafmonument op de begraafplaats aan de Bredaseweg werd omstreeks 1899 geplaatst en is vervaardigd in het atelier van V. Barette. Omschrijving. Grafmonument bestaande uit een portico op een tombe. Het geheel in hardsteen uitgevoerde grafmonument met Neogotische elementen bestaat uit een oplopende tombe met op de zerksteen het opschrift 'In memoriam / Fredericus N.I. de Charro / *1-8-1890 +11-11-1940 / Helena de Charro / *2-2-1887 +1-12-1955'. Achter de tombe een samengestelde opstand in de vorm van een portico. Op de basis van de portico het opschrift 'Mijn Jezus Barmhartigheid'. Op deze basis een nis onder rondboog op granieten zuiltjes met dobbelsteenkapitelen. In de achterwand van de nis een rond venster met glas-in-lood vulling, voorstellende de stervende Christus met doornenkroon. Hieronder in de nis een hardstenen plaat met opschrift 'F.N. de Charro / 1851-1899 / mevrouw / Helena E.M. de Charro- / Bellini / 1849-1921'. De nis wordt bekroond door een topgevel met licht uitkragende schouders, het geheel onder een ezelsrug. Op de topgevel het PX-monogram en de letters A(lpha) en O(mega). Op de top een kruis. Op de tombe, rechtsvoor, de signatuur 'V. Barette'. Waardering. Het monument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de katholieke grafcultuur. Het is tevens van belang vanwege de typologie in combinatie met het materiaalgebruik, door de toepassing van glas-in-lood in een in de stijl van een portico opgericht grafmonument. Het grafmonument verkeert ook nu nog technisch in een goede staat. Het object is bovendien van belang als onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig van belang is als de eerste katholieke begraafplaats in Tilburg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521017
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van graf begraafplaats in Tilburg

graf begraafplaats

Bredaseweg 45
Tilburg
Inleiding. Op de katholieke begraafplaats aan de Bredaseweg staat het GRAFMONUMENT voor het echtpaar Lodewijk Frans Bourgonjon en Theonie V..

graf begraafplaats

Bredaseweg 45
Tilburg
Inleiding. Op de katholieke begraafplaats aan de Bredaseweg staat het GRAFMONUMENT in Art Nouveauvormen van de familie Aelen. Gerard Aelen ..

graf begraafplaats

Bredaseweg 45
Tilburg
Inleiding. Het GRAFMONUMENT van Hendrik Bernard Beckers behoort tot de oudste nog aanwezige grafmonumenten op de katholieke begraafplaats a..

graf begraafplaats

Bredaseweg 45
Tilburg
Inleiding. Op de rooms-katholieke begraafplaats aan de Bredaseweg staat het GRAFMONUMENT van de familie Pollet. Het monument werd vervaardi..

graf begraafplaats

Bredaseweg 45
Tilburg
Inleiding. Op de katholieke begraafplaats aan de Bredaseweg bevindt zich de Neo-Gotische GRAFKAPEL van de familie Bogaers. De kapel werd om..

Kaart & Routeplanner

Route naar graf begraafplaats in Tilburg