Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Complex Polstraat in Wijk en Aalburg

Boerderij

Polstraat 52
4261BV Wijk en Aalburg (gemeente Aalburg)
Noord Brabant


Beschrijving van Complex Polstraat

Inleiding Klein BAKHUIS, behorend tot het boerderijcomplex aan de Polstraat 52 en gelegen aan de noordzijde van de boerderij. Het bakhuisje in Ambachtelijk-Traditionele stijl dateert uit omstreeks 1900 en bleef uitwendig vrijwel geheel gaaf bewaard. Van de inwendige stookplaats resteert niets. Omschrijving Het bakhuisje heeft een rechthoekige plattegrond, één bouwlaag en een zadeldak met de nokrichting haaks op de voorgevel, gedekt met gesmoorde muldenpannen en voorzien van houten windveren met makelaar. Op de nok boven de achtergevel een bakstenen schoorsteen. De gevels zijn gemetseld in baksteen in halfsteens verband. De voorgevel heeft links een ingang met ongeprofileerd kozijn en rollaag aan de bovenzijde. In beide zijgevels een klein venster met rollaag, kozijn met luiksponning en een houten opgeklampt luikje. Het venster in de rechter zijgevel heeft een vierruits schuifraam. De achtergevel is blind uitgevoerd. Waardering Het object is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als onderdeel van een gaaf bewaard boerderijcomplex, dat weliswaar zijn oude functie heeft verloren, maar opvalt door de volledigheid en specifieke rangschikking van de verschillende gebouwonderdelen en restanten van de vroegere erfaanleg. Het heeft architectuurhistorische waarde als goed en uitwendig gaaf voorbeeld van een klein bakhuis uit omstreeks 1900, gekenmerkt door een zeer eenvoudige opzet, materiaalgebruik en detaillering. Het heeft ensemblewaarden als essentieel onderdeel van een harmonisch geheel, te weten een boerderijcomplex, verder bestaand uit een kortgevelboerderij, een kleine schuur, een grotere voormalige veeschuur, een voormalig toiletgebouwtje, diverse groenelementen en een tuin met hekwerken. Voorts als karakteristiek onderdeel van de (deels) historische bebouwing aan de Polstraat, waar de boerderij en de schuur door hun prominente ligging evenwijdig aan de openbare weg een bijzondere plaats innemen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 521007
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Complex Polstraat in Wijk en Aalburg

Complex Polstraat

Polstraat 52
Wijk en Aalburg (Gemeente Aalburg)
Inleiding Forse voormalige BOERDERIJ met dwarsdeel, gelegen aan de noordelijke zijde van de Polstraat in Aalburg. De kortgevelboerderij dat..

Complex Polstraat

Polstraat 52
Wijk en Aalburg (Gemeente Aalburg)
Inleiding Voormalige VEESCHUUR, behorend tot het boerderijcomplex aan de Polstraat 52 en gelegen ten westen van de boerderij. De in Ambacht..

Complex Polstraat: schuur

Polstraat 52
Wijk en Aalburg (Gemeente Aalburg)
Inleiding SCHUUR, behorend tot het boerderijcomplex aan de Polstraat 52 en gelegen aan de noordzijde van de boerderij. De schuur dateert vo..

Complex Polstraat

Polstraat 52
Wijk en Aalburg (Gemeente Aalburg)
Inleiding Voormalig WC-GEBOUWTJE, behorend tot het boerderijcomplex aan de Polstraat 52 en gelegen noordelijk van het bakhuis en de kleine ..

Voormalige kortgevelboerderij van het Altenase dwarsdeeltype

Oude Kerkstraat 12
Wijk en Aalburg (Gemeente Aalburg)
Inleiding Voormalige KORTGEVELBOERDERIJ van het Altenase dwarsdeeltype, daterend uit 1830. Het pand is opgetrokken in ambachtelijk-traditi..

Kaart & Routeplanner

Route naar Complex Polstraat in Wijk en Aalburg