Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Unionbrug in Oude Pekela

Weg En Waterwerk

Feiko Clockstraat 43
9665BC Oude Pekela (gemeente Pekela)
Groningen


Beschrijving van Unionbrug

Inleiding IJzeren OPHAALBRUG, genaamd Unionbrug, gebouwd in 1947 in opdracht van de Coöperatieve Cartonfabriek `Union' G.A.. De brug kwam in de plaats van een oude draaibrug, die door oorlogshandelingen was vernield. De brug is opgebouwd uit twee vrijstaande hameistijlen (Amsterdamse type). Dit type werd na 1900 toegepast omdat de brugbreedte onder invloed van het autoverkeer moest worden vergroot. Bijzonder aan deze brug zijn de raamwerkhameistijlen en het aangebouwde bedieningshuisje, zeldzaam in de provincie Groningen. Volgens een bordje in het bedieningshuisje is de brug `gereviseerd en geconserveerd in september 1971'. In 1981 is de brug door de gemeente overgenomen van Unica b.v.. De ophaalbrug is gelegen over het Pekeler Hoofddiep, ten noorden van het lint van Oude Pekela. Aan de zuidoostzijde van de brug ligt de Hendrik Westerstraat, aan de noordwestzijde de F. Clockstraat. Omschrijving Gelaste ijzeren OPHAALBRUG geconstrueerd van twee vrijstaande raamwerkhameistijlen in kokervorm, gelegen aan de zuidoostzijde, die rusten op betonnen landhoofden. Het val bestaat uit twee volwandige gelaste balanspriemen waartussen twee raamwerkdwarsliggers en vakwerk in V-patroon. Het val wordt met I-profielen verbonden met het brugdek. Het brugdek is geasfalteerd en rust op ijzeren I-profielen. De leuningen aan weerszijden van de brug zijn opgebouwd uit diverse ijzeren profielen. Het bedieningshuisje van plaatstaal onder plat dak op een betonnen onderbouw is gebouwd tegen de hameistijl aan de zuidzijde; houten deur waarin glas in de afgeschuinde zijde aan de noordwestzijde; vijf staande vensters. In het INTERIEUR zijn ondermeer van belang: het ijzeren bedieningsmechanisme en de houten vloer. Waardering Ophaalbrug van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde: - als voorbeeld van een ijzeren ophaalbrug met bedieningshuisje uit 1947 in de provincie Groningen - vanwege de opvallende vormgeving en detaillering - vanwege de zeer hoge mate van gaafheid - vanwege de zeldzaamheidswaarde van dit type brug met aangebouwd bedieningshuisje in de provincie Groningen - vanwege de beeldbepalende ligging aan het lint over het Pekeler Hoofddiep (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520999
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Unionbrug in Oude Pekela

Villa Elsa

Feiko Clockstraat 31
Oude Pekela (Gemeente Pekela)
Inleiding VILLA, genaamd Villa Elsa, gebouwd in 1906 in opdracht van W. Dethmers sr. (handelaar) in een Overgangsarchitectuur waarin Art No..

Watertoren

Winschoterweg 12
Oude Pekela (Gemeente Pekela)
Inleiding WATERTOREN gebouwd in 1938 in opdracht van de N.V. Waterleidingmaatschappij voor de provincie Groningen (WAPROG). De uitvoering v..

Lina

Thorbeckelaan 5
Oude Pekela (Gemeente Pekela)
Inleiding WOONHUIS gebouwd in de jaren dertig in opdracht van aannemer H? Dijkhuis. Het pand is gebouwd door de aannemers Dijkhuis en Geert..

Onrust De Onrust

Feiko Clockstraat 111A
Oude Pekela (Gemeente Pekela)
Molen de Onrust. Achtkante bovenkruier met stelling, gebouwd in 1850. Korenmolen.

Hervormde kerk en toren

Hendrik Westerstraat 114
Oude Pekela (Gemeente Pekela)
Herv. Kerk en toren op ruim Kerkhof. Langgerekt zaalgebouw gesticht in 1683 en in 1783 vergroot; torn uit 1804 die boven de nok van het kerk..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)