Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Schakelstation (Nieuwe Pekela 5502) in Nieuwe Pekela

Nijverheid Industrie

Doorsneeweg 2
9663HH Nieuwe Pekela (gemeente Pekela)
Groningen

Bouwjaar: 1936
Architect: J.H. Timmer Timmer 1926 J.H. Timmer


Beschrijving van Schakelstation (Nieuwe Pekela 5502)

Inleiding SCHAKELSTATION ontworpen in 1936 door Ir. J.H. Timmer in opdracht van het Provinciaal Electriciteitsbedrijf te Groningen. Aannemer bij de bouw was R. Bloem uit Wildervank. Het pand is opgetrokken in een stijl verwant aan het Kubistisch-Expressionisme. Het schakelstation is gelegen aan het Ommelanderdiep. Omschrijving SCHAKELSTATION bestaande uit een twee bouwlagen hoog volume waar een langgerekt, één bouwlaag hoog volume tegenaan is gebouwd. Het pand is opgetrokken in een rode, licht gesinterde baksteen in kettingverband, op een gepleisterd trasraam met uitspringende band. Het samengestelde platte dak is afgezet met een rand van geglazuurde hoekpannen. Het twee bouwlagen hoge deel heeft bovenin aan de voorzijde (zuidwest) drie openingen met roosters onder een rollaag, van elkaar gescheiden door twee uitspringende muurdammen. De noordwestgevel heeft midden in de gevel een smalle, langwerpige strook glazen bouwstenen, met rollaag en koperen onderdorpel. Aan de zuidoostzijde een met staal dichtgezette deuropening (niet origineel) onder een wenkbrauwboogvormige betonnen luifel. De achterzijde waar het één bouwlaag hoge volume tegenaan is gezet heeft een rechthoekige goot. Het één bouwlaag hoge gedeelte heeft aan de noordwestzijde een horizontale reeks van 16 openingen gevuld met een glazen bouwstenen, met rollaag en koperen onderdorpel, van elkaar gescheiden door uitspringende muurdammen. De zuidoostzijde heeft een overstekende rechthoekige goot en een dubbele stalen deur (niet origineel) en een platte uitbouw; de uitbouw heeft aan de zuidoostzijde een overstekende rechthoekige goot, twee stalen deuren met een brede, gemetselde stoep en een bordje waarop staat: EGD schakelstation Nieuwe Pekela 5502. De achtergevel (noordoost) is blind. Waardering Schakelstation van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde - als voorbeeld van een schakelstation uit de jaren dertig van de twintigste eeuw - vanwege de opvallende kubistisch-expressionistische vormgeving - vanwege de bijzondere detaillering met glazen bouwstenen en koperen onderdorpels - vanwege de redelijke mate van gaafheid - vanwege de typologische zeldzaamheid voor de provincie Groningen (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520993
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Schakelstation (Nieuwe Pekela 5502) in Nieuwe Pekela

Nooit-Gedacht

Jan R. Stuutstraat F 5F
Nieuwe Pekela (Gemeente Pekela)
Omschrijving HOUTZAGERIJ, opgetrokken omstreeks 1888 in hout en rode baksteen (Ambachtelijk-traditionele stijl). Het hoofdgebouw bestaat ui..

Nooitgedacht, dienstwoning

Jan R. Stuutstraat F 5F
Nieuwe Pekela (Gemeente Pekela)
Omschrijving DIENSTWONING (voormalige molenaarswoning?) met aan één zijde een krimp uit omstreeks 1875, opgetrokken in een bruine bakstee..

Nooitgedacht, schoorsteenpijp

Jan R. Stuutstraat F 5F
Nieuwe Pekela (Gemeente Pekela)
Omschrijving SCHOORSTEENPIJP uit omstreeks 1888 achter de houtzagerij. De later ingekorte pijp is opgetrokken in een rode klinker op een be..

Nooitgedacht, houtschuur

Jan R. Stuutstraat F 5S
Nieuwe Pekela (Gemeente Pekela)
Omschrijving HOUTSCHUUR, waarschijnlijk uit omstreeks 1900, gelegen naast de dienstwoning. De schuur is opgetrokken uit hout en heeft een z..

Nooitgedacht, directeurswoning

Jan R. Stuutstraat F 6F
Nieuwe Pekela (Gemeente Pekela)
Omschrijving Voormalige DIRECTEURSWONING uit omstreeks 1888 met aangebouwd ACHTERHUIS opgetrokken in een Ambachtelijk-traditionele stijl me..

Kaart & Routeplanner

Route naar Schakelstation (Nieuwe Pekela 5502) in Nieuwe Pekela