Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sluiswachterswoning Voorm. sluiswachterswoning in Nieuwe Pekela

Weg En Waterwerk

Dokter Harm Brouwerstraat C 65 C
9663RJ Nieuwe Pekela (gemeente Pekela)
Groningen

Bouwjaar: 1898 1937 (verb.) 1942 (verb.)


Beschrijving van Sluiswachterswoning Voorm. sluiswachterswoning

Inleiding Voormalige SLUISWACHTERSWONING bij schutsluis in het Pekelder Hoofddiep. De woning verving een oudere woning uit 1877 toen deze na brand verwoest was. In 1898 werd de nieuwe sluiswachterswoning gebouwd in opdracht van de Stad Groningen in een Ambachtelijk-traditionele bouwtrant. Aannemer bij de bouw was Geert Hensema. In 1937 is op de verdieping een slaapkamer gemaakt waarbij in de voor- en achtergevel een nieuw venster is geplaatst. In 1942 is het interieur gewijzigd en nog weer later zijn de schuurdeuren in de achtergevel vervangen door een groot venster en een nieuwe deur. Ondanks deze wijzigingen is het karakteristieke van het pand bewaard gebleven. De woning is gelegen aan de stille kant van het diep bij de sluis, die in de jaren tachtig van deze eeuw voor het grootste deel vernieuwd is en derhalve buiten de bescherming valt. Sinds de sluis elektrisch wordt bediend is de woning particulier eigendom. De woning is duidelijk herkenbaar als sluiswachterswoning vanwege de zo kenmerkende hoekportiek. Omschrijving SLUISWACHTERSWONING opgetrokken in een bruine bezande baksteen met aan de voorzijde een iets uitspringend trasraam van bruine klinkers. Het zadeldak dat gedekt is met (vernieuwde) dakpannen, heeft een ijzeren mastgoot hangend in beugels, en strakke windveren met aan de voorzijde een decoratieve lijst. Op de hoek van de voorgevel (noordwest) een getoogde portiek met ijzeren steunbalk en segmentboog van gele en bruine baksteen, en een decoratieve, gegroefde gietijzeren hoekpilaar. In de portiek de hoofdentree bestaande uit een paneeldeur met kijkgat en getoogd bovenlicht met blank glas-in-lood; links van de deur een T-venster; rechts van de deur, in de zijmuur, een H-venster. Beide vensters hebben een getoogd bovenlicht met blank glas-in-lood en een segmentboog van gele en bruine baksteen. In de voorgevel twee getoogde H-vensters met segmentboog van gele en bruine baksteen; in de topgevel een dubbel openslaand zesruitsvenster met houten bloembak (1937). De zijgevel (noordoost) heeft gemetselde lisenen en twee getoogde zesruitsvensters en een later dichtgemetselde deur. De achtergevel (zuidoost) met gemetselde lisenen heeft een deur, een groot venster (beide niet origineel) en een w.c.venster, en in de topgevel een dubbel zesruitsvenster (1937). De zuidwestgevel is onzichtbaar. In het INTERIEUR is alleen van belang: in het kantoor het houten luikje met kijkgat en houten vensterbank. Waardering Voormalige sluiswachterswoning van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde - als voorbeeld van een sluiswachterswoning uit 1898 - vanwege de voor sluiswachterwoningen zo typerende hoekportiek - vanwege de sobere ambachtelijke vormgeving met gekleurde baksteenaccenten - vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met de schutsluis (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520990
Laatste wijziging: 2014-08-02 11:35:36.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Sluiswachterswoning Voorm. sluiswachterswoning in Nieuwe Pekela

Gemeentehuis Voorm. gemeentehuis met oorlogsmonument

Ds. Sicco Tjadenstraat C 52C
Nieuwe Pekela (Gemeente Pekela)
Inleiding GEMEENTEHUIS met ingebouwde conciërgewoning gebouwd in 1938 door gemeente-architect J. Tuinhof in Interbellum-architectuur. In 1..

Woning met puntvormige voorgevel en schuur ("kapiteinshuis")

Ds. Sicco Tjadenstraat C 91
Nieuwe Pekela (Gemeente Pekela)
Woning met schuur de voorgevel puntvormig en op kleine lichtopeningen op de verdieping na gesloten. Ingang in "Krimp".

Veenkolonie woning met asymmetrische puntgevel ("kapiteinshuis")

Ds. Sicco Tjadenstraat C 96
Nieuwe Pekela (Gemeente Pekela)
Goed bewaard voorbeeld van veenkolonie woning met asymmetrische puntgevel; ingang in de "krimp".

Leyduin, tuin en parkaanleg

bij de 2e Leijweg
Heemstede
Omschrijving De HISTORISCHE PARK EN TUINAANLEG van het complex historische buitenplaats Leyduin vertoont niet één samenhangend ontwerp. ..

Marechaussekazerne Voorm. marechausseekazerne met aangebouwde schuren

Jan Oldenburgerstraat E 20E-a
Nieuwe Pekela (Gemeente Pekela)
Inleiding MARECHAUSSEEKAZERNE met aangebouwde SCHUREN op U-vormige plattegrond ontworpen in 1936 door gemeente-architect J. Tuinhof in een ..

Kaart & Routeplanner