Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Volharding in Nieuwe Pekela

Boerderij

Jan Oldenburgerstraat E 110 E
9663RW Nieuwe Pekela (gemeente Pekela)
Groningen


Beschrijving van Volharding

Omschrijving LANDBOUWSCHUUR (1924) met ingebouwde WONING opgetrokken in een rode baksteen op een trasraam van rode klinkers, afgezet met een rollaag. Het zadeldak tussen twee uitkragende tuitgevels met gemetselde afdekrand met muizentand, is gedekt met een grijze muldenpan. In de voorgevel (noordwest) licht getoogde dubbele deeldeuren, twee ijzeren achtruits schuurvensters, twee H-vensters met bovenlichten met roedenverdeling en een keldervenster met houten luik, alle onder een rollaag met muizetand; in de topgevel twee ijzeren achtruits- en een ijzeren vijftienruitsvenster onder een rollaag met muizentand, een gepleisterde vlak binnen een rollaag met in gepleisterde letters "VOLHARDING" erop, en in de top een ovalen ijzeren roosvenster. De zuidwestgevel met gemetseld fries met muizentand en twee krimpen met uitkraging, heeft twee H-vensters met bovenlicht met roedenverdeling onder een rollaag met muizentand; in de eerste krimp aan de noordwestzijde een staand venster (oorspronkelijk met bovenlicht met roedenverdeling) en aan de zuidwestzijde een staand venster (oorspronkelijk zesruits), een deuropening (oorspronkelijk met opgeklampte deur) met betonnen stoep en een w.c.venster, alle met rollaag met muizentand. De tweede krimp heeft een bakgoot en een muizetandfries, en acht getoogde ijzeren schuurvensters met decoratieve roedenverdeling onder een halfsteens segmentboog. In de deels uit hergebruikte baksteen opgemetselde achtergevel (zuidoost) een opgeklampte schuurdeur met drieruits bovenlicht en rollaag, licht getoogde dubbele deeldeuren en zeven getoogde ijzeren schuurvensters met decoratieve roedenverdeling en halfsteens segmentboog. In de noordoostgevel met decoratieve gootlijst en muizetandfries, zes ijzeren getoogde schuurvensters met decoratieve roedenverdeling en halfsteens segmentboog. Het INTERIEUR valt buiten de bescherming van rijkswege. Waardering Landbouwschuur met arbeiderswoning van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde - als voorbeeld van een landbouwschuur met arbeiderswoning uit 1924 - vanwege de sobere, doch verzorgde vormgeving - vanwege de redelijk hoge mate van gaafheid van het exterieur - vanwege de voor de provincie Groningen typologische zeldzaamheidswaarde - vanwege de kenmerkende ligging in het lint langs het Pekelderhoofddiep (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520986
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Volharding in Nieuwe Pekela

Volharding, kleine schuur

Jan Oldenburgerstraat E 110E
Nieuwe Pekela (Gemeente Pekela)
Omschrijving SCHUUR (1924) opgetrokken op een rechthoekige plattegrond in een hergebruikte roodbruine baksteen. Het zadeldak, gedekt met ee..

Villaboerderij in Overgangsstijl

Jan Oldenburgerstraat E 98E
Nieuwe Pekela (Gemeente Pekela)
Inleiding VILLABOERDERIJ gebouwd in de jaren twintig van de twintigste eeuw in opdracht van H. Nieboer, waarschijnlijk ontworpen door archi..

Marechaussekazerne Voorm. marechausseekazerne met aangebouwde schuren

Jan Oldenburgerstraat E 20E-a
Nieuwe Pekela (Gemeente Pekela)
Inleiding MARECHAUSSEEKAZERNE met aangebouwde SCHUREN op U-vormige plattegrond ontworpen in 1936 door gemeente-architect J. Tuinhof in een ..

Nooitgedacht, directeurswoning

Jan R. Stuutstraat F 6F
Nieuwe Pekela (Gemeente Pekela)
Omschrijving Voormalige DIRECTEURSWONING uit omstreeks 1888 met aangebouwd ACHTERHUIS opgetrokken in een Ambachtelijk-traditionele stijl me..

Schakelstation (Nieuwe Pekela 5502)

Doorsneeweg 2
Nieuwe Pekela (Gemeente Pekela)
Inleiding SCHAKELSTATION ontworpen in 1936 door Ir. J.H. Timmer in opdracht van het Provinciaal Electriciteitsbedrijf te Groningen. Aanneme..

Kaart & Routeplanner

Route naar Volharding in Nieuwe Pekela