Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nooitgedacht, dienstwoning in Nieuwe Pekela

Woonhuis

Jan R. Stuutstraat F 5 F
9663SE Nieuwe Pekela (gemeente Pekela)
Groningen

Bouwjaar: ca. 1875 1875 ca. 1875


Beschrijving van Nooitgedacht, dienstwoning

Omschrijving DIENSTWONING (voormalige molenaarswoning?) met aan één zijde een krimp uit omstreeks 1875, opgetrokken in een bruine baksteen. Het zadeldak heeft (vernieuwde) cementpannen en een bakgoot. De entree bevindt zich in de krimp (noordoostzijde) en bestaat uit een houten opgeklampte deur. In de voorgevel (noordoost) twee schuifvensters met tweeruits bovenlicht en rollaag, en in de topgevel een cirkelvormige gepleisterde band en decoratieve windveren. In de noordwestgevel een schuifvenster met tweeruits bovenlicht en rollaag. Het verbrede schuurgedeelte heeft aan de noordwestzijde twee kleine zesruits schuifvensters. Aan de achterzijde een opgeklampte deur, een openslaand venster met bovenlicht, een w.c.venster en een piepklein raam boven de deur; de topgevel heeft strakke windveren. De zuidoostgevel is blind. Waardering Dienstwoning bij houtzagerij uit omstreeks 1875 van algemeen belang - als voorbeeld van een dienstwoning bij een houtzagerij uit omstreeks 1875 - vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met de overige onderdelen van het complex - vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van het exterieur (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520982
Laatste wijziging: 2014-08-02 11:35:36.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Nooitgedacht, dienstwoning in Nieuwe Pekela

Nooit-Gedacht

Jan R. Stuutstraat F 5F
Nieuwe Pekela (Gemeente Pekela)
Omschrijving HOUTZAGERIJ, opgetrokken omstreeks 1888 in hout en rode baksteen (Ambachtelijk-traditionele stijl). Het hoofdgebouw bestaat ui..

Nooitgedacht, schoorsteenpijp

Jan R. Stuutstraat F 5F
Nieuwe Pekela (Gemeente Pekela)
Omschrijving SCHOORSTEENPIJP uit omstreeks 1888 achter de houtzagerij. De later ingekorte pijp is opgetrokken in een rode klinker op een be..

Nooitgedacht, houtschuur

Jan R. Stuutstraat F 5S
Nieuwe Pekela (Gemeente Pekela)
Omschrijving HOUTSCHUUR, waarschijnlijk uit omstreeks 1900, gelegen naast de dienstwoning. De schuur is opgetrokken uit hout en heeft een z..

Nooitgedacht, directeurswoning

Jan R. Stuutstraat F 6F
Nieuwe Pekela (Gemeente Pekela)
Omschrijving Voormalige DIRECTEURSWONING uit omstreeks 1888 met aangebouwd ACHTERHUIS opgetrokken in een Ambachtelijk-traditionele stijl me..

Schakelstation (Nieuwe Pekela 5502)

Doorsneeweg 2
Nieuwe Pekela (Gemeente Pekela)
Inleiding SCHAKELSTATION ontworpen in 1936 door Ir. J.H. Timmer in opdracht van het Provinciaal Electriciteitsbedrijf te Groningen. Aanneme..

Kaart & Routeplanner

Route naar Nooitgedacht, dienstwoning in Nieuwe Pekela