Schaive Klabbe in Muntendam

Tussenklappen Oostzijde 1
9649ED Muntendam (gemeente Menterwolde)

Beschrijving van Schaive Klabbe

Inleiding OPHAALBRUG, genaamd `Schaive Klabbe', gebouwd in 1940. Deze brug kwam in de plaats van een oude draaibrug, die ten tijde van de oorlog was vernield. Bijzonder aan deze brug is dat hij niet is opgebouwd uit een hameipoort (twee hameistijlen verbonden door een hameiregel) maar uit één vrijstaande hameistijl (Amsterdamse type). Dit type werd toegepast bij scheve overbruggingen waarbij de brug het vaarwater onder een scheve hoek kruist. Dit type werd voor 1940 slechts bij hoge uitzondering toegepast; deze brug is dan ook zeldzaam in de provincie Groningen. Zowel het bedieningsmechanisme als bedieningshuisje zijn inmiddels verdwenen waardoor de nu vaste brug haar functie voor de scheepvaart heeft verloren. De brug ligt dwars over een knik die het Muntendammerdiep naar oostelijke richting maakt en vormt een bijzondere entree naar het dorp Muntendam. Omschrijving OPHAALBRUG schuin over het diep gelegen geconstrueerd van gelaste ijzeren profielen en beton. De vrijstaande hameistijl staat aan de oostzijde van de brug en is opgebouwd uit twee staande betonelementen waartussen de balansarm; één balansarm van gelaste ijzeren profielen. Het val bestaat uit gelaste ijzeren profielen die met kabels verbonden wordt met het brugdek en tezamen een parallellogram vormen. Het brugdek is geasfalteerd met aan weerszijden een verhoging als trottoir en rust op ijzeren I-profielen. De leuningen zijn opgebouwd uit ijzeren buisprofielen. De brug rust op betonnen landhoofden. Waardering Ophaalbrug van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde: - als voorbeeld van een ophaalbrug uit 1940 in de provincie Groningen - vanwege de opvallende vormgeving en detaillering - vanwege de vrij hoge mate van gaafheid - vanwege de zeldzaamheidswaarde van dit type brug in de provincie Groningen - vanwege de beeldbepalende ligging bij de entree van Muntendam (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)