Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Ter Haar 5710 in Ter Apel

Nijverheid Industrie

Sellingerstraat 19
9561TA Ter Apel (gemeente Vlagtwedde)
Groningen


Beschrijving van Ter Haar 5710

Inleiding TRANSFORMATORGEBOUW, gebouwd omstreeks 1928 in opdracht van het Provinciaal Elektriciteitsbedrijf (PEB) in een stijl waarin Amsterdamse School-elementen zijn te herkennen. Het gebouwtje, dat wordt aangeduid als `Ter Haar 5710', is een voorbeeld van een type trafo met plat dak. De trafo is markant gelegen in het groen aan de doorgaande weg van Sellingen naar Ter Apel. Omschrijving Het TRANSFORMATORGEBOUW op rechthoekige plattegrond is opgetrokken inn rode baksteen op een trasraam van gesinterde bruinrode baksteen afgezet met een rollaag en wordt gedekt door een plat dak; uitkragend fries, aan de bovenzijde terugspringend met decoratieve loodslabben, hoeken geaccentueerd door uitkragend metselwerk. Aan de voorzijde (noordgevel) een stalen deur met ijzeren gehengen onder rollaag met aan de linkerzijde een dichtgemetseld venster onder rollaag. In de oostgevel dubbele deuren met ijzeren gehengen onder rollaag met aan de rechterzijde een bordje met de naam `Ter Haar 5710'. In de westgevel twee staande vensters. Waardering Transformatorgebouw van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde: - als representatief voorbeeld van een type trafo met plat dak uit de jaren twintig van de twintigste eeuw in de provincie Groningen - vanwege de opvallende vormgeving en detaillering - vanwege de hoge mate van gaafheid van het exterieur - vanwege de markante ligging in het groen aan de doorgaande weg van Sellingen naar Ter Apel (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520949
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Ter Haar 5710 in Ter Apel

Standerdmolen Ter Haar

Sellingerstraat 24
Ter Apel (Gemeente Vlagtwedde)
Standaardmolen, herbouwd in 1931-'32 afkomstig van de wal van Bourtange. Open houten standaardmolen met bolgebogen kop.

Hallenhuisboerderij met dwarsdeel en terugliggende baander

Sellingerstraat 5
Sellingen (Gemeente Vlagtwedde)
Een der laatste boerderijen van het Saskische dwarsgedeelte uit plm 1790 met inrit aan de lange zijde. Hoewel sterk gemoderniseerd in het wo..

Hallenhuisboerderij met achtergevel in vakwerkconstructie en muren van baksteen en leem

Veenweg 41
Ter Apel (Gemeente Vlagtwedde)
Boerderij van het hallehuistype dus zonder uitgebouwd voorhuis, op fraai met opgaand hout begroeid en omgracht erf gelegen. Achtergevel in v..

Klooster Ter Apel

Boslaan 3
Ter Apel (Gemeente Vlagtwedde)
Kloostercomplex. In zwaar geboomte gelegen complex van om een pandhof gegroepeerde drie vleugels, waarvan de zuidelijke door de hooggotische..

Ontginningsboerderij in Overgangsstijl

Ter Apelerstraat 42
Sellingen (Gemeente Vlagtwedde)
Omschrijving ONTGININGSBOERDERIJ (gebouwd in 1914 in Overgangsarchitectuur) opgetrokken in een bruin-rode baksteen op een trasraam van brui..

Kaart & Routeplanner

Route naar Ter Haar 5710 in Ter Apel