Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Arbeiderswoning in ambachtelijk-traditionele stijl in Bellingwolde

Woonhuis

Meerlaan 3
9695EG Bellingwolde (gemeente Bellingwedde)
Groningen

Bouwjaar: waarsch. 1825-1850 1850 waarsch. 1825-1850


Beschrijving van Arbeiderswoning in ambachtelijk-traditionele stijl

Inleiding ARBEIDERSWONING in Ambachtelijk-traditionele stijl, waarschijnlijk gebouwd in het tweede kwart van de negentiende eeuw. Opvallend is de uitbouw in de zijgevel, die vermoedelijk later is toegevoegd. Het pand verkeert in vrij gave staat. De woning is gelegen op een ruime kavel grond aan een van de vele zijlanen van de Hoofdweg die Bellingwolde vroeger zo rijk was. Aan deze zijlanen waren de woningen gesitueerd van de arbeiders die op de monumentale boerderijen aan de Hoofdweg werkten. Veel van deze lanen met hun arbeiderswoningen zijn verdwenen of hebben een andere invulling gekregen. De Meerlaan bestaat uit een aantal arbeiderswoningen, bijna alle gelegen aan de zuidwestzijde van de weg op ruime kavels grond. Deze arbeiderswoning is nog een van de weinige gave voorbeelden die in Bellingwolde te vinden zijn. Omschrijving ARBEIDERSWONING met uitbouw aan de zuidoostgevel en een krimp in de noordwestgevel. Het pand is opgetrokken in een rood-bruine baksteen onder een samengesteld zadel-wolfdak met mastgoot, gedekt met een rode Hollandse pan. De beide topgevels hebben strakke windveren en een (vernieuwde) gemetselde topschoorsteen. In de voorgevel (noordoost) twee H-vensters, een kort H-venster met rollaag en twee tweeruits zaadvensters. In de noordwestgevel een H-venster. In de krimp aan de noordoostzijde een deur en een staand venster; aan de noordwestzijde twee kleine staande vensters en twee kleine schuurvensters (een staand en één liggend). In de zuidoostgevel twee kleine liggende schuurvensters; in de zuidwestgevel een opgeklampte deur en een opgeklampte deur met klein zijlicht. In de uitbouw terzijde aan de zuidoostzijde twee H-vensters met rollaag en twee zaadvensters; aan de noordoostzijde een H-venster met rollaag; aan de zuidwestzijde een tweedelig venster. Alle vensters van de woning zijn van hout. Aan de zuidwestgevel een aankapping gedekt met een cementpan en een uitgebouwd privaat. In de zuidoostgevel van de aankapping een houten venster met rollaag, en in de noordwestgevel een opgeklampte deur. In de zuidwestzijde van het privaat een piepklein houten venster. Het INTERIEUR valt buiten de bescherming van rijkswege vanwege het ontreken van bijzondere onderdelen. Waardering Arbeiderswoning van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde - als voorbeeld van een arbeiderswoning met krimp uit he tweede kwart van de negentiende eeuw - vanwege de kenmerkende jongere uitbouw terzijde - vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van het exterieur - vanwege de typerende ligging aan een zijlaan van de als beschermd gezicht voorgedragen Hoofdweg door Bellingwolde (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520932
Laatste wijziging: 2014-08-02 11:35:36.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Arbeiderswoning in ambachtelijk-traditionele stijl in Bellingwolde

Boerderij van het Oldambster type in ambachtelijk-traditionele stijl met eclectische elementen

Hoofdweg 119
Bellingwolde (Gemeente Bellingwedde)
Inleiding OLDAMBTSTER BOERDERIJ gebouwd in 1878 in opdracht van J.G. Oterdoom. Door oorlogsschade is in 1942 de schuur deels verwoest en la..

Dwarshuisboerderij met voorhuis in eclectische stijl

Hoofdweg 86
Bellingwolde (Gemeente Bellingwedde)
Inleiding DWARSHUISBOERDERIJ waarvan het voorhuis in 1875 in een Eclectische stijl voor een oudere schuur is gebouwd. Opdrachtgever was G.H..

Oldambster dwarshuisboerderij in eclectische stijl met aangebouwde bijschuur

Hoofdweg 136
Bellingwolde (Gemeente Bellingwedde)
Inleiding Oldambtster DWARSHUISBOERDERIJ, met jongere aangebouwde BIJSCHUUR, gebouwd in 1872 in opdracht van J. Oterdoom in een Eclectische..

Grote boerderij van het Oldambster type met brede schuur

Hoofdweg 66
Bellingwolde (Gemeente Bellingwedde)
Grote BOERDERIJ van het Oldambtster type, waarbij de zeer brede schuur, die van de veldzijde af goed te zien is, door middel van twee versma..

Oldambster dwarshuisboerderij in eclectische stijl

Hoofdweg 148
Bellingwolde (Gemeente Bellingwedde)
Inleiding Oldambtster DWARSHUISBOERDERIJ, gebouwd in 1879 in opdracht van E. Muntinga in een Eclectische stijl. Tot 1962 was de boerderij a..

Kaart & Routeplanner

Route naar Arbeiderswoning in ambachtelijk-traditionele stijl in Bellingwolde