Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Ontginningsboerderij in Vriescheloo

Boerderij

J. Buiskoolweg 12
9699TT Vriescheloo (gemeente Bellingwedde)
Groningen

Bouwjaar: ca. 1936 1936 ca. 1936
Architect: Heidemij Heidemij 1936 Heidemij


Beschrijving van Ontginningsboerderij

Omschrijving ONTGINNINGSBOERDERIJ opgetrokken in een donkerrode baksteen. Het VOORHUIS heeft een aangekapt schilddak met wolfeind en rechthoekige goot, gedekt met een rode pan. Op de nok een gemetselde schoorsteen, en zowel in het noordelijke als zuidelijke dakvlak een houten dakkapel met plat dak en twee vierruits ramen. De hoofdentree bevindt zich in de noordgevel en bestaat uit een rondboogvormige deur met rond kijkgat met smeedwerk en een gemetselde stoep; rechts van de entree een rond venster met roedenverdeling, en een keldervenster. Links van de entree twee staande vensters met roedenverdeling samengevat onder één gepleisterde betonlatei. In de voorgevel (oost) een groot venster tussen twee zijlichten met roedenverdeling onder een betonlatei, en twee staande vensters met roedenverdeling samengevat onder één betonlatei. In de topgevel drie vierruits vensters. De zuidgevel kon niet worden beschreven. De aangekapte hoge SCHUUR heeft een wolfdak met rechthoekige goot en strakke windveren, gedekt met riet en onderlangs een rij rode pannen. In de voorgevel (oost) een dubbele rondboogvormige schuurdeur met twee ronde deurlichten, twee kleine vierruitsvensters; in de topgevel een vensterreeks met drie vierruits ramen. In de achtergevel dubbele hoge deeldeuren (schuif), twee opgeklampte deuren en een (later) dichtgemetselde deur, vier tweeruits schuurvensters en een deur erboven; in de top een vensterreeks bestaande uit vier tweeruits vensters. De noordgevel heeft gemetselde lisenen en voorzover zichtbaar, twee opgeklampte deuren, negen schuurvensters, en dubbele schuurdeuren. De zuidgevel kon niet worden beschreven. Waardering Ontginningsboerderij uit omstreeks 1936 van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde - als voorbeeld van een ontginningsboerderij uit omstreeks 1936 - vanwege de historische relatie met de jonge veenontginningen in Westerwolde - vanwege de sobere, doch verzorgde vormgeving in Interbellum-architectuur - vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met de andere onderdelen van het complex - vanwege de landelijke ligging met ruime tuin aan de J. Buiskoolweg met bijzondere beplanting (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520918
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Ontginningsboerderij in Vriescheloo

Voetgangersbruggetje

J. Buiskoolweg 12
Vriescheloo (Gemeente Bellingwedde)
Omschrijving VOETGANGERSBRUGGETJE van beton uit omstreeks 1936 met aan weerszijden een leuning bestaande uit buisstalen stijlen en gebogen ..

Kunstmestloods

J. Buiskoolweg 12
Vriescheloo (Gemeente Bellingwedde)
Omschrijving KunstmestLOODS uit 1937 opgetrokken in hout op een rechthoekige plattegrond. Het zadeldak is gedekt met gegolfde asbestplaten...

Weg met beplanting

J. Buiskoolweg 12
Vriescheloo (Gemeente Bellingwedde)
Omschrijving WEG met beplanting, aangelegd in de jaren dertig. De geasfalteerde weg is gelegen door Rhederveld en heeft aan beide zijden di..

Betonnen balkbrug

J. Buiskoolweg 15
Vlagtwedde
Omschrijving VASTE BRUG van het balkbrugtype gelegen over de Noordelijke Hoofdwijk en gebouwd omstreeks 1930. De brug heeft een betonnen o..

J. Buiskoolweg

J. Buiskoolweg 15
Vlagtwedde
Omschrijving WEG met BEPLANTING, aangelegd in de jaren dertig. De geasfalteerde weg is gelegen door Rhederveld en heeft aan beide zijden di..

Kaart & Routeplanner

Route naar Ontginningsboerderij in Vriescheloo