Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Schuur in ambachtelijk-traditionele stijl in Bellingwolde

Kasteel Buitenplaats

Hoofdweg 223
9695AG Bellingwolde (gemeente Bellingwedde)
Groningen

Bouwjaar: 1913


Beschrijving van Schuur in ambachtelijk-traditionele stijl

Omschrijving SCHUUR, gebouwd in 1913 in een ambachtelijk-traditionele trant uit goedgekeurd afbraakmateriaal, afkomstig van de afgebroken oude pastorie. Blijkens het bestek voor de afbraak van de pastorie en de bouw van de nieuwe villa in Overgangsarchitectuur, zou de schuur dienen voor het opbergen van bouwmaterialen alsook als onderkomen voor de oprichter. Voor dit laatste doel werd een apart kamertje afgetimmerd. Gebouw opgetrokken uit (hergebruikte) beraapte baksteen en gedekt door een met rode Hollandse pannen belegd zadeldak met windveren. Op de nok een houten ontluchtingsrooster. In de zuidoostgevel een deur met tweeruits bovenlicht onder een gevelsteen met onder meer het bouwjaar 1804 (afkomstig uit de afgebroken pastorie); twee zesruits vensters; een vierruits venster. In de zuidwestgevel (vernieuwde) dubbele garagedeuren, een tweeruits schuurvenster en een liggend schuurvenster met roedeverdeling. In de noordwestgevel een klein venster. De achtergevel is blind. Alle vensters zijn van hout en hebben een ingekerfde strek. Waardering Schuur uit 1913 van algemeen belang - vanwege de functionele relatie met de pastorie - als herinnering aan de afgebroken oudere pastorie Omschrijving KOETSHUIS (gebouwd in de 19e eeuw) opgetrokken in een aangesmeerde (beraapte) baksteen onder een zadeldak met windveren, gedekt met een rode Hollandse pan. Op de nok een houten ontluchtingsrooster. In de zuidoostgevel een deur met tweeruits bovenlicht onder een gevelsteen met onder meer het bouwjaar 1804, afkomstig uit de vorige pastorie; twee zesruits vensters; een vierruits venster. In de zuidwestgevel (vernieuwde) dubbele garagedeuren en een tweeruits schuurvenster en een liggend schuurvenster met roedenverdeling. In de noordwestgevel een klein venster. De achtergevel is blind. Alle vensters zijn van hout en hebben een ingekerfde strek. Waardering Koetshuis uit de negentiende eeuw van algemeen belang - vanwege de functionele relatie met de pastorie - als herinnering aan de oudere pastorie (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520910
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Schuur in ambachtelijk-traditionele stijl in Bellingwolde

Hervormde pastorie

Hoofdweg 223
Bellingwolde (Gemeente Bellingwedde)
Omschrijving Twee bouwlagen hoge PASTORIE (gebouwd in 1913 in Overgangsarchitectuur) met aangebouwd, één bouwlaag hoog ACHTERHUIS opgetro..

Magnuskerk

Hoofdweg 227
Bellingwolde (Gemeente Bellingwedde)
Herv.Kerk met vrijstaande toren op Kerkhof. Drie traveeën diepe laatgotische kerk met versmald koor; het inwendige overwelfd met kruisgewel..

Rentenierswoning in eclectische stijl met aangebouwd achterhuis

Hoofdweg 221
Bellingwolde (Gemeente Bellingwedde)
Inleiding RENTENIERSWONING met aangebouwd ACHTERHUIS, volgens een gevelsteen gebouwd in 1880 in een Eclectische bouwtrant. In 1958 is het p..

Rechthuis Voorm. rechthuis van Westerwolde (tot 1811)

Hoofdweg 235
Bellingwolde (Gemeente Bellingwedde)
Rechthuis. Rechthoekig gebouw onder zadeldak tussen trapgevels waarin smalle Groninger vensters; in ankers gedateerd 1643. Linkerhelft onder..

Woonhuis in neorenaissancistische stijl van voorm. villaboerderij

Hoofdweg 252b
Bellingwolde (Gemeente Bellingwedde)
Inleiding WOONHUIS. Voorhuis van voormalige villaboerderij waarvan het schuurgedeelte later is afgebroken. Het voorhuis is gebouwd in 1901 ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Schuur in ambachtelijk-traditionele stijl in Bellingwolde