Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Stelmakerij in Oudeschans

Nijverheid Industrie

Voorstraat 12
9696XH Oudeschans (gemeente Bellingwedde)
Groningen

Bouwjaar: 1907


Beschrijving van Stelmakerij

Omschrijving STELMAKERIJ uit 1907 opgetrokken in een Ambachtelijk-traditionele bouwtrant in een rood-bruine baksteen. Het zadeldak, gedekt met een rode Hollandse pan, heeft strakke windveren en een ijzeren mastgoot. In de gevels muurankers. De voorgevel (zuid) heeft dubbele schuurdeuren met twee deurlichten met decoratieve roedenverdeling onder een houten latei en een rollaag, en twee zesruitsvensters met rollaag; in de topgevel een kleine deur en twee driehoeksvormige vensters. In de oostgevel vijf zesruitsvensters met rollaag en een smal staand drieruitsvenster. In de achtergevel in de top twee kleine ijzeren tweeruitsvensters. In de westgevel twee vierruitsvensters waarvan één met rollaag, en een deur met zijlicht (oorspronkelijk een dubbele deur) onder een bovenlicht met roedenverdeling. In het INTERIEUR zijn onder meer van belang: de houten vloer bestaande uit restdelen van wagenwielen, het houten draaiwerk voor de zaag. Waardering Stelmakerij van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde - als voorbeeld van een stelmakerij uit 1907 - vanwege de functionele en visuele relatie met het woonhuis - vanwege de markante ligging in het beschermd dorpsgezicht - vanwege de typologische zeldzaamheid in de provincie Groningen (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520904
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Stelmakerij in Oudeschans

Woonhuis met aangebouwde schuur bij stelmakerij

Voorstraat 12
Oudeschans (Gemeente Bellingwedde)
Omschrijving WOONHUIS, gebouwd omstreeks 1900, bij stelmakerij opgetrokken in een Eclectische bouwtrant in een rood-bruine baksteen. Het sc..

Pand onder zadeldak tegen puntgevel

Voorstraat 14
Oudeschans (Gemeente Bellingwedde)
Eenvoudig PAND onder zadeldak tegen puntgevel; zesruitsvensters; omlijste ingang. Kleine lichtopening in de top.

Pand onder flauw hellend zadeldak met wolfseind boven voorgevel

Voorstraat 20
Oudeschans (Gemeente Bellingwedde)
Eenvoudig PAND onder flauw hellend zadeldak met wolfeind boven de voorgevel; deze bevat drie zesruitsvensters en drie lage zoldervensters.

Pand onder flauw hellend zadeldak met wolfseind boven voorgevel

Voorstraat 22
Oudeschans (Gemeente Bellingwedde)
Eenvoudig PAND onder flauw hellend zadeldak met wolfeind boven de voorgevel; deze bevat drie zesruitsvensters; twee lage zoldervensters, gep..

Verhoogde rest noordoostelijk bastion met begraafplaats (Doodenbastion)

Schanspad
Oudeschans (Gemeente Bellingwedde)
Aan de oostzijde verhoogde rest van het bastion waarop kerkhof.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)