Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis met aangebouwde schuur bij stelmakerij in Oudeschans

Woonhuis

Voorstraat 12
9696XH Oudeschans (gemeente Bellingwedde)
Groningen

Bouwjaar: 1902


Beschrijving van Woonhuis met aangebouwde schuur bij stelmakerij

Omschrijving WOONHUIS, gebouwd omstreeks 1900, bij stelmakerij opgetrokken in een Eclectische bouwtrant in een rood-bruine baksteen. Het schilddak, gedekt met een zwarte geglazuurde tuile du Nord, heeft twee gemetselde schoorstenen op de nok, en een geprofileerde ijzeren goot, waaronder een fries met siermetselwerk in rood en wit. Een gepleisterde gevelband verbindt de bovendorpels van de vensters van het woonhuis. In de voorgevel (zuid) vier T-vensters, en een (vernieuwde) deur met twee deurlichten en een bovenlicht. Voor deur een gemetselde stoep. In de oostgevel twee T-vensters en in de westgevel een T-venster en een zesruitsvenster. Alle vensters en het bovenlicht hebben een segmentboog met gepleisterde sluit- en aanzetstenen en een boogtrommel gevuld met metselmozaïek in rood en wit. In de achtergevel (noord) zonder fries, twee tweeruits keldervensters. Aan de achtergevel een aangebouwde SCHUUR met rechte eindgevel met topschoorsteen en strakke windveren, opgetrokken in een rood-bruine baksteen. Het aangekapte zadeldak is aan de oostzijde gedekt met een rode Hollandse pan en aan de westzijde met een zwarte platte Friese pan. In de westgevel twee kleine schuurvensters; in de achtergevel een staand tweeruitsvenster, een w.c. venster met diefijzer, een klein tweeruits venster en een klein (nieuw) schuurvenster. In de oostgevel openslaande deuren (niet origineel), een H-venster en een venster met tweeruits bovenlicht. In het INTERIEUR is alleen van belang: de houten schouw met schelpmotief in de woonkamer. Waardering Woonhuis bij stelmakerij van algemeen belang vanwege cultuur en architectuurhistorische waarde - als voorbeeld van een symmetrisch woonhuis uit omstreeks 1900 - vanwege de eenvoudige, doch verzorgde vormgeving met opvallende detaillering - vanwege de redelijke mate van gaafheid van het exterieur - vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met de stelmakerij - vanwege de markante ligging in het beschermd dorpsgezicht (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520903
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis met aangebouwde schuur bij stelmakerij in Oudeschans

Stelmakerij

Voorstraat 12
Oudeschans (Gemeente Bellingwedde)
Omschrijving STELMAKERIJ uit 1907 opgetrokken in een Ambachtelijk-traditionele bouwtrant in een rood-bruine baksteen. Het zadeldak, gedekt ..

Pand onder zadeldak tegen puntgevel

Voorstraat 14
Oudeschans (Gemeente Bellingwedde)
Eenvoudig PAND onder zadeldak tegen puntgevel; zesruitsvensters; omlijste ingang. Kleine lichtopening in de top.

Pand onder flauw hellend zadeldak met wolfseind boven voorgevel

Voorstraat 20
Oudeschans (Gemeente Bellingwedde)
Eenvoudig PAND onder flauw hellend zadeldak met wolfeind boven de voorgevel; deze bevat drie zesruitsvensters en drie lage zoldervensters.

Pand onder flauw hellend zadeldak met wolfseind boven voorgevel

Voorstraat 22
Oudeschans (Gemeente Bellingwedde)
Eenvoudig PAND onder flauw hellend zadeldak met wolfeind boven de voorgevel; deze bevat drie zesruitsvensters; twee lage zoldervensters, gep..

Verhoogde rest noordoostelijk bastion met begraafplaats (Doodenbastion)

Schanspad
Oudeschans (Gemeente Bellingwedde)
Aan de oostzijde verhoogde rest van het bastion waarop kerkhof.

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis met aangebouwde schuur bij stelmakerij in Oudeschans

Foto's (1)