Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boschplaatse 3 De Boschplaatse, arbeiderswoning in Blijham

Woonhuis

Oosteinde 48
9697XH Blijham (gemeente Bellingwedde)
Groningen

Bouwjaar: ca. 1920 1920 ca. 1920


Beschrijving van Boschplaatse 3 De Boschplaatse, arbeiderswoning

Omschrijving De ARBEIDERSWONING (gebouwd omstreeks 1920 in Ambachtelijk-traditionele stijl) van het krimpjestype op nagenoeg rechthoekige plattegrond is opgetrokken in rode baksteen op een trasraam van donkere gesinterde baksteen en wordt gedekt door een zadeldak met wolfeind waarop oranje verbeterde Hollandse pannen; gemetselde nokschoorsteen, niet-originele hoge schoorsteen; deels donkerbruine bakstenen gevelbanden; niet-originele goot deels op bakstenen klossen. In de topgevel aan de voorzijde (zuidgevel) twee H-vensters waarboven twee staande vensters, alle onder donkerbruine bakstenen rollaag. In de westgevel een dichtgemetseld venster. Aan de westzijde van de krimp een opgeklampte houten deur met ijzeren gehengen, twee niet-originele eendelige vensters en een niet-origineel driedelig venster; aan de rechterzijde van de krimp een H-venster onder rollaag. In de achtergevel (noordzijde) met wolfeind twee getoogde zesruits vensters onder rollaag, twee niet-originele vensters en in de top een opgeklampt houten hooiluik waarachter een niet-origineel venster. In de oostgevel een H-venster onder donkerbruine bakstenen rollaag. Aan de voorzijde van de krimp een tweeruits venster onder rollaag; aan de linkerzijde van de krimp een niet-originele deur. Aan de voorzijde van de tweede krimp een niet-origineel tweedelig venster, een liggend venster onder rollaag, een vernieuwde opgeklampte houten deur en een getoogd zesruits venster onder rollaag; aan de linkerzijde van de tweede krimp een H-venster. Waardering Arbeiderswoning behorende bij een voormalig boerderijcomplex van algemeen belang: - vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met het voormalige boerderijcomplex - als herinnering aan de zes arbeiderswoningen die hier oorspronkelijk hebben gestaan (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520900
Laatste wijziging: 2014-08-02 11:35:36.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boschplaatse 3 De Boschplaatse, arbeiderswoning in Blijham

Boschplaatse 4 De Boschplaatse, tuin

Oosteinde 46
Blijham (Gemeente Bellingwedde)
Omschrijving TUIN aangelegd omstreeks 1890 in een landschappelijke stijl op een geheel omgracht terrein aan de voor- en oostzijde van de vi..

Boschplaatse 1 De Boschplaatse, villa

Oosteinde 46
Blijham (Gemeente Bellingwedde)
Omschrijving De één verdieping hoge VILLA (gebouwd in 1887 in Eclectische stijl) met souterrain onder het gehele voorhuis, op nagenoeg re..

Leeuwenhorst

Oosteinde 44
Blijham (Gemeente Bellingwedde)
Omschrijving VILLABOERDERIJ, gebouwd in 1900 in een Eclectische stijl met Neo-Renaissance elementen, bestaande uit een VOORHUIS, HOOFDSCHUU..

Boschplaatse 2 De Boschplaatse, tuinhuis

Oosteinde 46
Blijham (Gemeente Bellingwedde)
Omschrijving Het TUINHUIS uit omstreeks 1890 op vierkante plattegrond met afgeschuinde zijden heeft beschoten gevels en wordt gedekt door e..

Leeuwenhorst, tuin

Oosteinde 44
Blijham (Gemeente Bellingwedde)
Omschrijving TUIN aangelegd omstreeks 1900 in Landschapsstijl, mogelijk naar ontwerp van J. Vroom sr, op een geheel omgracht perceel aan de..

Kaart & Routeplanner

Route naar Boschplaatse 3 De Boschplaatse, arbeiderswoning in Blijham