Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boschplaatse 2 De Boschplaatse, tuinhuis in Blijham

Tuin Park Landgoed

Oosteinde 46
9697XH Blijham (gemeente Bellingwedde)
Groningen

Bouwjaar: ca. 1890 1890 ca. 1890


Beschrijving van Boschplaatse 2 De Boschplaatse, tuinhuis

Omschrijving Het TUINHUIS uit omstreeks 1890 op vierkante plattegrond met afgeschuinde zijden heeft beschoten gevels en wordt gedekt door een ruim overstekend achtkantig zinken tentdak met uivormige bekroning van zink; noordzijde halfronde koekoek met halfrond achtruits venster; noordzijde decoratief opengewerkt houten fries; houten vloer. Aan de voorzijde (noordgevel) niet-originele dubbele houten paneeldeuren in de hoeken ojiefvormig waarin glas met aan weerszijden een driedelig zijlicht. In beide afgeschuinde zijden twee smalle panelen met ajourwerk in de vorm van een ovaal waaronder cannelures. In zowel de oost- als westgevel een venster waarin glas-in-lood. Waardering Tuinhuis behorende bij een voormalig boerderijcomplex van algemeen belang vanwege architectuur-, en cultuurhistorische waarde: - als voorbeeld van een tuinhuis behorende bij een dergelijk boerderijcomplex uit het laatste kwart van de negentiende eeuw in de provincie Groningen - vanwege de hoge mate van gaafheid - vanwege de opvallende vormgeving - vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met de villa en tuin (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520899
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boschplaatse 2 De Boschplaatse, tuinhuis in Blijham

Boschplaatse 1 De Boschplaatse, villa

Oosteinde 46
Blijham (Gemeente Bellingwedde)
Omschrijving De één verdieping hoge VILLA (gebouwd in 1887 in Eclectische stijl) met souterrain onder het gehele voorhuis, op nagenoeg re..

Boschplaatse 4 De Boschplaatse, tuin

Oosteinde 46
Blijham (Gemeente Bellingwedde)
Omschrijving TUIN aangelegd omstreeks 1890 in een landschappelijke stijl op een geheel omgracht terrein aan de voor- en oostzijde van de vi..

Leeuwenhorst, tuin

Oosteinde 44
Blijham (Gemeente Bellingwedde)
Omschrijving TUIN aangelegd omstreeks 1900 in Landschapsstijl, mogelijk naar ontwerp van J. Vroom sr, op een geheel omgracht perceel aan de..

Boschplaatse 3 De Boschplaatse, arbeiderswoning

Oosteinde 48
Blijham (Gemeente Bellingwedde)
Omschrijving De ARBEIDERSWONING (gebouwd omstreeks 1920 in Ambachtelijk-traditionele stijl) van het krimpjestype op nagenoeg rechthoekige p..

Leeuwenhorst

Oosteinde 44
Blijham (Gemeente Bellingwedde)
Omschrijving VILLABOERDERIJ, gebouwd in 1900 in een Eclectische stijl met Neo-Renaissance elementen, bestaande uit een VOORHUIS, HOOFDSCHUU..

Kaart & Routeplanner

Route naar Boschplaatse 2 De Boschplaatse, tuinhuis in Blijham