Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Leeuwenhorst, tuin in Blijham

Tuin Park Landgoed

Oosteinde 44
9697XH Blijham (gemeente Bellingwedde)
Groningen

Bouwjaar: ca. 1900 1900 ca. 1900
Architect: mog. J. Vroom sr. Vroom sr 1900 mog. J. Vroom sr.


Beschrijving van Leeuwenhorst, tuin

Omschrijving TUIN aangelegd omstreeks 1900 in Landschapsstijl, mogelijk naar ontwerp van J. Vroom sr, op een geheel omgracht perceel aan de voorzijde van de boerderij. De tuin heeft een asymmetrische aanleg waarin een gazon, bossages, monumentale loofbomen en een fraaie kronkelvijver. Een halfrond pad links aan de voorzijde verschaft toegang tot het voorhuis en een oprijlaan rechts aan de voorzijde met aan de linkerzijde loofbomen ontsluit het bedrijfsgedeelte. De zonnewijzer is niet-origineel. Waardering Tuin aangelegd omstreeks 1900 van algemeen tuinhistorisch belang: - als voorbeeld van een asymmetrisch aangelegde tuin in landschappelijke tuinstijl uit omstreeks 1900 - vanwege de voor dit tuintype kenmerkende onderdelen, zoals bossages en een kronkelvijver - vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met de boerderij (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520896
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Leeuwenhorst, tuin in Blijham

Leeuwenhorst, stookhut

Oosteinde 44
Blijham (Gemeente Bellingwedde)
Omschrijving De STOOKHUT (omstreeks 1900) op rechthoekige plattegrond is opgetrokken in bruinrode baksteen en wordt gedekt door een zadelda..

Leeuwenhorst

Oosteinde 44
Blijham (Gemeente Bellingwedde)
Omschrijving VILLABOERDERIJ, gebouwd in 1900 in een Eclectische stijl met Neo-Renaissance elementen, bestaande uit een VOORHUIS, HOOFDSCHUU..

Boschplaatse 1 De Boschplaatse, villa

Oosteinde 46
Blijham (Gemeente Bellingwedde)
Omschrijving De één verdieping hoge VILLA (gebouwd in 1887 in Eclectische stijl) met souterrain onder het gehele voorhuis, op nagenoeg re..

Boschplaatse 4 De Boschplaatse, tuin

Oosteinde 46
Blijham (Gemeente Bellingwedde)
Omschrijving TUIN aangelegd omstreeks 1890 in een landschappelijke stijl op een geheel omgracht terrein aan de voor- en oostzijde van de vi..

Boschplaatse 2 De Boschplaatse, tuinhuis

Oosteinde 46
Blijham (Gemeente Bellingwedde)
Omschrijving Het TUINHUIS uit omstreeks 1890 op vierkante plattegrond met afgeschuinde zijden heeft beschoten gevels en wordt gedekt door e..

Kaart & Routeplanner

Route naar Leeuwenhorst, tuin in Blijham

Foto's (4)