Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Keuterboerderij met krimp onder driezijdig schilddak in Bellingwolde

Boerderij

Wymeersterweg 2
9695XA Bellingwolde (gemeente Bellingwedde)
Groningen

Bouwjaar: 1850-1875 1875 1850-1875


Beschrijving van Keuterboerderij met krimp onder driezijdig schilddak

Omschrijving KEUTERBOERDERIJ met aan de rechterzijde één krimp, opgetrokken in een rood-bruine baksteen. Het driezijdige schilddak tegen een rechte voorgevel met topschoorsteen, heeft een wolfeind aan de achterzijde en is gedekt met een rode Hollandse pan. Het dak heeft strakke windveren en een (vernieuwde) goot; achter op de nok een houten ontluchtingsrooster. Het woongedeelte heeft aan de voorzijde (west) twee T-vensters, een iets korter zesruitsvenster en twee tweeruits zaadvensters, alle onder een rollaag. Aan de zuidzijde en T-venster met rollaag. In de krimp aan de zuidgevel, aan de westzijde een deur (oorspronkelijk de hoofdentree) met deurlicht en rollaag. Aan de zuidzijde van de krimp vier kleine liggende vensters, een deur met deurlicht en een klein w.c. venster; in een iets verhoogd (vernieuwd) deel van de zuidgevel (vernieuwde) dubbele schuurdeuren. Rechts ervan een uitgebouwd deel waarin twee piepkleine vensters. In de (deels gewijzigde) achtergevel (oost) twee liggende schuurvensters, een opgeklampte deur, een halfrond ijzeren schuurvenster, een niet-origineel klein venster en een niet-origineel luchtrooster. In de later nieuw opgetrokken noordgevel vier liggende schuurvensters met rollaag en een klein tweeruits venster. Het INTERIEUR valt wegens verbouw buiten de bescherming van rijkswege. Waardering Keuterboerderij van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde - als voorbeeld van een keuterboerderij uit het derde kwart van de negentiende eeuw - vanwege de voor de streek zo typerende vormgeving - vanwege de ruimtelijk-visuele relatie met de stookhut - vanwege de beeldbepalende ligging aan de Wijmeersterweg (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520885
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Keuterboerderij met krimp onder driezijdig schilddak in Bellingwolde

Stookhut

Wymeersterweg 2
Bellingwolde (Gemeente Bellingwedde)
Omschrijving STOOKHUT opgetrokken in een rood-bruine baksteen onder een zadeldak met topschoorsteen. Het zadeldak heeft strakke windveren e..

Keuterboerderij in ambachtelijk-traditionele stijl

Wymeersterweg 1
Bellingwolde (Gemeente Bellingwedde)
Omschrijving De één verdieping hoge KEUTERBOERDERIJ (gebouwd in 1870 in een Ambachtelijk-traditionele stijl), met aan de zuidzijde één ..

Stookhut

Wymeersterweg 1
Bellingwolde (Gemeente Bellingwedde)
Omschrijving De STOOKHUT (gebouwd omstreeks 1870 in een Ambachtelijk-traditionele stijl) op rechthoekige plattegrond is opgetrokken in rode..

Stookhut

Hoofdweg 303
Bellingwolde (Gemeente Bellingwedde)
Omschrijving De STOOKHUT op rechthoekige plattegrond is opgetrokken in rode baksteen op een aangesmeerd trasraam en wordt gedekt door een z..

Dwarshuisboerderij in eclectische stijl met classicistische motieven

Hoofdweg 303
Bellingwolde (Gemeente Bellingwedde)
Omschrijving DWARSHUISBOERDERIJ bestaande uit een VOORHUIS en SCHUUR, gebouwd in 1898 in een Eclectische stijl met enkele classicistische m..

Kaart & Routeplanner

Route naar Keuterboerderij met krimp onder driezijdig schilddak in Bellingwolde