Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Keuterboerderij in ambachtelijk-traditionele stijl in Bellingwolde

Boerderij

Wymeersterweg 1
9695XA Bellingwolde (gemeente Bellingwedde)
Groningen

Bouwjaar: 1870


Beschrijving van Keuterboerderij in ambachtelijk-traditionele stijl

Omschrijving De één verdieping hoge KEUTERBOERDERIJ (gebouwd in 1870 in een Ambachtelijk-traditionele stijl), met aan de zuidzijde één krimp en op nagenoeg rechthoekige plattegrond, is opgetrokken in rode baksteen en wordt gedekt door een zadeldak met wolfeind waarop oranje Hollandse pannen; muurankers; gemetselde nokschoorsteen; strakke houten windveren. De gevels worden geleed door staande zesruits vensters onder rollaag. In de voorgevel (oostzijde) vier zesruits vensters en twee tweeruits zaadvensters. In de zuidgevel een zesruits venster. De entree bevindt zich aan de rechterzijde van de krimp en bestaat uit een opgeklampte houten deur met tweeruits bovenlicht onder rollaag waarnaast een zesruits venster. Aan de voorzijde van de krimp twee liggende tweeruits vensters, een opgeklampte houten deur, een vierruits venster, een liggend driedelig venster, twee liggende vensters en een liggend driedelig venster. In de achtergevel (westzijde) dubbele opgeklampte houten schuurdeuren onder houten latei en rollaag, een opgeklampte houten deur met vijfruits bovenlicht, een niet-origineel klein venster, twee liggende vierruits vensters, een niet-origineel liggend zesruits venster en twee getoogde liggende zesruits vensters onder rollaag. In de noordgevel een liggend tweeruits venster onder rollaag, een niet-origineel getoogd tweeruits venster en een liggend drie- en vierruits venster onder houten latei. In het INTERIEUR zijn ondermeer van belang: in beide voorkamers de houten schouw en de bedstedenwand. Waardering Keuterboerderij van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde: - als voorbeeld van een keuterboerderij uit 1870 in de provincie Groningen - - vanwege de streekeigen vormgeving met krimp - vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van zowel exterieur als delen van het interieur - vanwege de bijzondere en gave relatie tussen boerderij en erfinrichting - vanwege de hoge ensemblewaarde in combinatie met de tegenoverliggende keuterboerderij Wijmeersterweg 2 - vanwege de fraaie en rustieke ligging (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520882
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Keuterboerderij in ambachtelijk-traditionele stijl in Bellingwolde

Stookhut

Wymeersterweg 1
Bellingwolde (Gemeente Bellingwedde)
Omschrijving De STOOKHUT (gebouwd omstreeks 1870 in een Ambachtelijk-traditionele stijl) op rechthoekige plattegrond is opgetrokken in rode..

Keuterboerderij met krimp onder driezijdig schilddak

Wymeersterweg 2
Bellingwolde (Gemeente Bellingwedde)
Omschrijving KEUTERBOERDERIJ met aan de rechterzijde één krimp, opgetrokken in een rood-bruine baksteen. Het driezijdige schilddak tegen ..

Stookhut

Wymeersterweg 2
Bellingwolde (Gemeente Bellingwedde)
Omschrijving STOOKHUT opgetrokken in een rood-bruine baksteen onder een zadeldak met topschoorsteen. Het zadeldak heeft strakke windveren e..

Stookhut

Hoofdweg 303
Bellingwolde (Gemeente Bellingwedde)
Omschrijving De STOOKHUT op rechthoekige plattegrond is opgetrokken in rode baksteen op een aangesmeerd trasraam en wordt gedekt door een z..

Dwarshuisboerderij in eclectische stijl met classicistische motieven

Hoofdweg 303
Bellingwolde (Gemeente Bellingwedde)
Omschrijving DWARSHUISBOERDERIJ bestaande uit een VOORHUIS en SCHUUR, gebouwd in 1898 in een Eclectische stijl met enkele classicistische m..

Kaart & Routeplanner

Route naar Keuterboerderij in ambachtelijk-traditionele stijl in Bellingwolde