Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderijcomplex Vrijenburg: wagenschuur in Barendrecht

Boerderij

Voordijk 464
2993BD Barendrecht
Zuid Holland

Bouwjaar: ca. 1880 1880 ca. 1880


Beschrijving van Boerderijcomplex Vrijenburg: wagenschuur

Inleiding Waarschijnlijk omstreeks 1880 gebouwde WAGENSCHUUR behorende bij het boerderijcomplex 'Vrijenburg'. De voor de boerderijen op de Zuid-Hollandse eilanden karakteristieke wagenschuur is gebouwd in een Ambachtelijk-traditionele bouwstijl. Omschrijving De vanuit een rechthoekige plattegrond in schone baksteen opgetrokken wagenschuur staat onder een met kruispannen gedekt zadeldak met dakschilden van verschillende lengte en geschulpte windveren. De schuur heeft in de naar de boerderij gerichte gevel drie stel inrijdeuren onder getoogde bovenlichten met roedenverdeling. De naar de dijk gerichte kopgevel bevat een getoogde deur. De achterste langsgevel is blind. Waardering De wagenschuur is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en de architectuurhistorische waarde. - De wagenschuur is van cultuurhistorisch belang als een goed voorbeeld van een voor de streek kenmerkende boeren wagenschuur. - De wagenschuur heeft architectuurhistorische waarde vanwege de voor de bouwtijd karakteristieke vormgeving en detaillering. - De wagenschuur heeft ensemblewaarde vanwege de visuele en functionele samenhang met de bijbehorende boerderij. - De wagenschuur is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520876
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderijcomplex Vrijenburg: wagenschuur in Barendrecht

Boerderij Vrijenburg

Voordijk 464
Barendrecht
Inleiding Waarschijnlijk omstreeks 1880 gebouwde BOERDERIJ voor gemengd bedrijf van het Vlaamse Schuurtype met zijlangsdeel, hoofdonderdeel..

Boerderij met puntgevel met 12-ruits-schuiframen

Voordijk 412
Barendrecht
Boerderij uit 1728 met puntgevel, waarin gepolychromeerde gevelsteen (1650) ankers: 1728 en vensters met 12-ruits-schuiframen.

Westerhoeve

Voordijk 388
Barendrecht
"Westerhoeve". Boerderij van het Vlaamse middenlangsdeeltype, eerste helft 19e eeuw. Woonhuis met puntgevel en zadeldak. Dubbele deur in pil..

Hoeve van het Vlaamse middenlangsdeeltype, woonhuis en stal onder rieten dak

Carnisseweg 54
Barendrecht
Hoeve van het Vlaamse middenlangsdeeltype, 18e eeuw. Het in de 19e eeuw gewijzigde woonhuis heeft in de voorgevel drie houten kruiskozijnen ..

Pendrechtse Molen

Charloisse Lagedijk 364
Barendrecht
"De Pendrechtse Molen". Poldermolen uit 1731.

Kaart & Routeplanner

Route naar Boerderijcomplex Vrijenburg: wagenschuur in Barendrecht