Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Bolgerijense brug in Vianen

Weg En Waterwerk


4130EA Vianen
Utrecht


Beschrijving van Bolgerijense brug

Inleiding De over het Merwedekanaal (oorspronkelijk Zederikkanaal) gelegen DRAAIBRUG, die de Merwedekade met de Panoven verbindt is bekend onder de naam de Bolgerijensebrug. De verkeersbrug is vervaardigd in 1886 door L.I. Enthoven & Co.uit 's Gravenhage. Het betreft een met de hand bediende ijzeren draaibrug, die is geplaatst in 1886, tesamen met vijf andere (grotendeels verdwenen) draaibruggen over het in 1882-1883 gegraven kanaal tussen de Merwede en de Lek (Gorinchem - Vianen). De Bolgerijense brug en twee andere bruggen werden in 1945 gebombardeerd door de Duitse bezetter. Het duurde tot 1949 voordat uit twee bruggen één nieuwe werd samengesteld, wat overigens niet in de constructiedetails van de brug is terug te vinden. De nieuwe Bolgerijense brug ligt iets noordelijker dan zijn voorganger en heeft sinds 1949 betonnen landhoofden. De draaiwerken zijn inmiddels al eens vervangen. N.B. Anno 2000 geschiedt de bediening van de brug nog handmatig door middel van een slinger, waarmee het draaimechanisme in het midden van de brug kan worden bediend. Omschrijving De Bolgerijensebrug is een gelijkarmige, ijzeren draaibrug, die draait om een stalen, op een betonnen draaipijler geplaatste spil in de rivierloop. De bovenbouw ligt op een stalen plaat, die is opgehangen aan het stalen spildeksel. De symmetrische brug is voorzien van dwars- en langsdragers, en vakwerk hoofdliggers, die in het midden volwandig zijn en tevens als brugleuning fungeren. De liggers zijn vakwerken van het gekruiste systeem en zijn samengesteld uit geklonken plaat- en hoekijzers. Beide brughelften overspannen een 14 meter brede doorvaartopening en zijn verbonden met landhoofden met vernieuwde vleugelwanden van beton, waarop buizen-leuningen staan. De brug is voorzien van een houten brugdek. De brug is aan weerszijden voorzien van identieke, dubbele remmingswerken. Waardering De draaibrug is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorsiche, architectuurhistorische en ensemblewaarde en vanwege de zeldzaamheid: - als bijzondere uitdrukking van een geografische en infrastructurele ontwikkeling. - vanwege de typologische zeldzaamheid en als uitdrukking van een civiel-technische ontwikkeling. - als bijzonder, vrij gaaf bewaard onderdeel van een groter infrastructureel geheel. -De draaibrug is bovendien van belang omdat het een verdwijnend type vertegenwoordigt, waardoor het enige zeldzaamheidswaarde heeft. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520870
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:22:01.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Bolgerijense brug in Vianen

Schuur in Ambachtelijke-traditionele bouwtrant, als onderdeel van de boerderij

Helsdingse Achterweg 22
Vianen
Inleiding SCHUUR in Ambachtelijke-traditionele bouwtrant, als onderdeel van de boerderij uit 1849. N.B. De schuur is gedeeltelijk met nie..

Schuur in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant, als onderdeel van de boerderij

Helsdingse Achterweg 22
Vianen
Inleiding SCHUUR in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant, als onderdeel van de boerderij uit 1849. N.B. De schuur is verbouwd ten behoeve ..

Boerderij, als onderdeel van het complex, van het type T-huisboerderij met middenlangsdeel

Helsdingse Achterweg 22
Vianen
Inleiding BOERDERIJ, als onderdeel van het complex, van het type T-huisboerderij met middenlangsdeel uit 1849 gebouwd in opdracht van Cees ..

Kapel, verbouwd tot boerderij

Helsdingse Achterweg 9
Vianen
In oorsprong laat-middeleeuwse KAPEL, waarvan de hoge kap, het muurwerk en de driezijdige koorsluiting met steunberen bewaard zijn. Verbouwd..

Orgel Gereformeerde kerk

Groenekade 7
Vianen
De Gereformeerde kerk VANWEGE het eenklaviers mechanisch orgel met 6 registers gemaakt door de Rotterdamse firma Kam & Van der Meulen in het..

Kaart & Routeplanner

Route naar Bolgerijense brug in Vianen