Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Schuur in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant, als onderdeel van de boerderij in Vianen

Boerderij

Helsdingse Achterweg 22
4133NC Vianen
Utrecht

Bouwjaar: 1849


Beschrijving van Schuur in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant, als onderdeel van de boerderij

Inleiding SCHUUR in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant, als onderdeel van de boerderij uit 1849. N.B. De schuur is verbouwd ten behoeve van de bedrijfsvoering. De schuur bestond uit een voerdeel met grupstallen en mestgangen in de zijbeuken en een taszolder. De taszolder is verlaagd en vernieuwd en de stallen zijn verbouwd. Hierbij is onder meer een betonnen vloer gelegd. Bovendien zijn de deel- en staldeuren verlaagd. Omschrijving De in baksteen opgetrokken schuur heeft een met gesmoorde Hollandse pannen gedekt zadeldak met wolfseinden. Rondom bevindt zich een aangesmeerde plint en zijn staafankers toegepast. In de kopgevels zijn gedeeltelijk vlechtingen aangebracht. De voorgevel bevat een rechtgesloten deur met bovenlicht en een rechtgesloten venster met schuifraam en drie kleine vensters met ramen met roeden, waaronder een segmentboogvormig stalvenster. De nagenoeg symmetrische achtergevel bevat in het midden de getoogde, dubbele deeldeur met aangesmeerde omlijsting en aan weerszijden een rondboogvenster met ijzeren roeden, een staldeur en in de top bevond zich een hooiluik. In de zuidoostgevel komen vier segmentboogvormige stalvensters voor. De constructie bestaat uit houten ankerbalkgebinten op bakstenen poeren. De schuur bestaat uit een stalgedeelte en een afgeschermd voorhuis, waarin zich een stookplaats bevindt en dat dienst deed als bakhuis en waarschijnlijk ook als zomerhuis. Waardering De schuur is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische, cultuurhistorische, ensemblewaarde en de gaafheid: - als onderdeel van een boerderij met bijzondere waarde en vanwege de functie als bak- en zomerhuis. - vanwege het materiaalgebruik en de detaillering. - vanwege de bouwkundige onderdelen die redelijk gaaf zijn in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering. - vanwege de herkenbare ruimtelijk-functionele en visuele relatie met de boerderij en de andere schuur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520866
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Schuur in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant, als onderdeel van de boerderij in Vianen

Schuur in Ambachtelijke-traditionele bouwtrant, als onderdeel van de boerderij

Helsdingse Achterweg 22
Vianen
Inleiding SCHUUR in Ambachtelijke-traditionele bouwtrant, als onderdeel van de boerderij uit 1849. N.B. De schuur is gedeeltelijk met nie..

Boerderij, als onderdeel van het complex, van het type T-huisboerderij met middenlangsdeel

Helsdingse Achterweg 22
Vianen
Inleiding BOERDERIJ, als onderdeel van het complex, van het type T-huisboerderij met middenlangsdeel uit 1849 gebouwd in opdracht van Cees ..

Kapel, verbouwd tot boerderij

Helsdingse Achterweg 9
Vianen
In oorsprong laat-middeleeuwse KAPEL, waarvan de hoge kap, het muurwerk en de driezijdige koorsluiting met steunberen bewaard zijn. Verbouwd..

Bolgerijense brug

-
Vianen
Inleiding De over het Merwedekanaal (oorspronkelijk Zederikkanaal) gelegen DRAAIBRUG, die de Merwedekade met de Panoven verbindt is bekend ..

Orgel Gereformeerde kerk

Groenekade 7
Vianen
De Gereformeerde kerk VANWEGE het eenklaviers mechanisch orgel met 6 registers gemaakt door de Rotterdamse firma Kam & Van der Meulen in het..

Kaart & Routeplanner

Route naar Schuur in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant, als onderdeel van de boerderij in Vianen

Foto's (3)