Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Watertoren: Filtergebouw in Vianen

Nijverheid Industrie

Hofplein 9
4132VK Vianen
Utrecht

Bouwjaar: 1909


Beschrijving van Watertoren: Filtergebouw

Inleiding Bij het watertorencomplex hoort een klein FILTERGEBOUW in Ambachtelijk-traditionele bouwstijl, die evenals de toren niet meer als zodanig in gebruik is. Omschrijving Evenwijdig aan de straat staand, vanuit een rechthoekige plattegrond in baksteen opgetrokken pand onder een met gesmoorde bouletpannen gedekt schilddak, waarvan de gootlijsten rusten op houten klampen. De gevelopeningen zijn recht gesloten en hebben een rand van geschulpt loodbeslag op de bovendorpel van de kozijnen en bevatten alle een segmentvormige ontlastingsboog met baksteenmozaïekje in de boogtrommel en een gemetselde onderdorpel. De zuidelijke, aan de straat staande langsgevel is blind. De kopgevel aan oostzijde bevat een rechtgesloten venster met zesruits raam. De naar de watertoren gerichte langsgevel heeft een symmetrische indeling met in het midden een dubbele paneeldeur onder een segmentboogvormige ontlastingsboog met baksteenmozaïekje in de boogtrommel en aan weerszijden een zesruits venster als die in de oostelijke kopgevel. Een identiek venster bevindt zich in de westelijke kopgevel. Het inwendige van het filtergebouw bevat nauwelijks monumentale onderdelen en is derhalve voor de bescherming van rijkswege van ondergeschikt belang. De kap is geheel van hout en de vrij diepe kelder bevat nog de twee oorspronkelijke filterinstallaties. Waardering Het filtergebouw is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische, de ensemblewaarde en gaafheid: - vanwege de relatie met de watertoren die een bijzondere uitdrukking is van de geschiedenis van de drinkwatervoorziening in Nederland. - als onderdeel van de oudste nog bestaande watertoren van dit type in Nederland. - als onderdeel van een bijzonder complex. - vanwege de herkenbaarheid en vanwege de grote mate van gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520863
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Watertoren Vianen
Vianen Watertoren 6659.JPG
Plaats Vianen
Bouwjaar 1909
Hoogte 26,3 m
Inhoud 100 m³
Architect(en) Roelof Kuipers
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 520862

De watertoren in Vianen is gebouwd in 1909.

De watertoren werd ontworpen door Roelof Kuipers. Het betreft de oudste Nederlandse watertoren met een open draagconstructie vervaardigd uit gewapend beton. De toren heeft een hoogte van 26,3 meter en één waterreservoir met een inhoud van 100 m³.

Anno 2015 is de eigenaar van de watertoren het waterleidingbedrijf Oasen. De watertoren is dan al enige jaren niet meer in bedrijf.


Monumenten in de buurt van Watertoren: Filtergebouw in Vianen

Watertoren

Hofplein 9
Vianen
Inleiding De WATERTOREN behorend bij het watertorencomplex is gebouwd in 1909 naar een ontwerp van ingenieur Roelof Kuipers (Den Haag). Het..

Vier woningen (type arbeiderswoning rug aan rug) in Ambachtelijk Traditionele bouwtrant

Hofplein 2
Vianen
Inleiding Vier WONINGEN (type arbeiderswoning rug aan rug) dateren uit de tweede helft van de negentiende eeuw gebouwd in Ambachtelijk Trad..

Vroeg 19e-eeuws pand met lijstgevel

Kortendijk 10
Vianen
Eenvoudig pand van midden 19e eeuws karakter met lijstgevel.

Dwarshuis van alleen parterre met zadeldak, waarin dakvenster

Kortendijk 9
Vianen
Dwarshuis van alleen parterre (XVIII) met zadeldak, waarin dakvenster. Deuromlijsting met pilasters. Boven de vensters stucversieringen XIX ..

In het pand of op de grens van het erf bevindende stadsmuur(resten)

Kortendijk 9
Vianen
Vanwege de zich in het pand of op de grens van het erf bevindende STADSMUUR, casu-quo stadsmuurresten.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)