Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Groepsshuilplaats U1 in 's Graveland

Militair Object


1243ZG 's Graveland (gemeente Wijdemeren)
Noord Holland

Bouwjaar: 1939-1940


Beschrijving van Groepsshuilplaats U1

Inleiding GROEPSSCHUILPLAATS U1, onderdeel uitmakend van het complex van 28 groepsschuilplaatsen type P ("pyramide"), die zijn gebouwd tijdens de mobilisatie van 1939-40 door de landmacht als onderdeel van de Vesting Holland, een verdedigingsgordel van permanente versterkingsbouw en inundatievoorzieningen ter bescherming van het westen van Nederland. Het complex maakte deel uit van het Oostfront, Groep Naarden, en is gelegen aan de rand van een relatief smal inundatiegebied ten oosten van Weesp, genaamd Nieuwe Keverdijkse Polder alsmede de Heintjesrak- en Broekerpolder. Voor de in Weesp en Hilversum gelegen onderdelen van het complex wordt verwezen naar de monumentenbeschrijvingen van die gemeente. Omschrijving De groepsschuilplaats is geconstrueerd van gewapend beton met een dekkingsdikte van W 15-21. Het betreft een gebouw met een rechthoekige plattegrond, de lengte is 7.20 m., de breedte is 5.70 m en hoogte 4.65 m. De bovendekking heeft aan drie zijden een afgeschuind vlak, voorzien van stalen haken waarop camouflagenetten konden worden bevestigd. De ingang rechts in de frontafzijdige wand wordt vanuit de ruimte voor de manschappen via een geweerschietgat afgedekt. De gang is haaks op de ingang georiƫnteerd. Aan het einde van de gang bevindt zich de toegang naar de ruimte voor de maximaal dertien manschappen. Waardering De groepsschuilplaats U1 uit 1939-40 is van algemeen belang vanwege de cultuur- en krijgshistorische waarde als onderdeel van het complex Oostfront, Groep Naarden dat deel uitmaakte van de Vesting Holland. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520859
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Groepsshuilplaats U1 in 's Graveland

Hilverbeek, moestuinensemble met tuinmanswoning en slangenmuur

Leeuwenlaan 3
's Graveland (Gemeente Wijdemeren)
Omschrijving MOESTUINENSEMBLE met TUINMANSWONING en SLANGENMUUR (3): Het moestuinensemble van het complex historische buitenplaats Hilverb..

Koetshuis met dienstwoning en orangerie

Leeuwenlaan 5
's Graveland (Gemeente Wijdemeren)
Koetshuis met dienstwoning en orangerie mansardedak begin XIX.

Hilverbeek, koetshuis en oranjerie

Leeuwenlaan 1
's Graveland (Gemeente Wijdemeren)
Omschrijving van het KOETSHUIS ANNEX ORANJERIE (6): Koetshuis annex oranjerie van het complex historische buitenplaats Hilverbeek. Ten oos..

Hilverbeek

Leeuwenlaan 7
's Graveland (Gemeente Wijdemeren)
Omschrijving van het HOOFDHUIS (1): Het nagenoeg vierkante hoofdhuis van het complex historische buitenplaats Hilverbeek, gebouwd in de pe..

Hilverbeek, historische tuin- en parkaanleg

Leeuwenlaan 7
's Graveland (Gemeente Wijdemeren)
Omschrijving van de HISTORISCHE PARK EN TUINAANLEG (2): Historische parkaanleg van het complex historische buitenplaats Hilverbeek. Van de ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Groepsshuilplaats U1 in 's Graveland