Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Karakiet in Kortenhoef

Woonhuis

Kortenhoefsedijk 137
1241LX Kortenhoef (gemeente Wijdemeren)
Noord Holland

(2 recensies)

Beschrijving van De Karakiet

Inleiding Voormalige ATELIERWONING "De Karekiet", gebouwd omstreeks 1904 voor de kunstschilderes Gesina Mesdag van Calcar. De beide zijvleugels zijn in 1938 aangebouwd; de linker was oorspronkelijk een veranda. Vanaf 1929 tot het einde van de jaren '80 van de twintigste eeuw was het pand in gebruik als jeugdherberg. Het in Ambachtelijk-traditionele trant opgetrokken houten pand is gesitueerd aan de noordwestzijde van de Kortenhoefsedijk op een houten bordes op palen in het water, vrij gelegen in het polderlandschap. Het pand is bereikbaar via een lange houten toegangsbrug. Omschrijving De voormalige atelierwoning heeft een hoogte van één bouwlaag en een kapverdieping onder zadeldak met dakkapellen in beide dakschilden, en boven de zijvleugels lessenaarsdaken, bedekt met rode Hollandse pannen. Het witgeschilderde pand is opgetrokken in houten rabatdelen, met in de topgevels vertikaal houten beschot. De houten toegangsbrug met trapje aan het einde en het houten bordes zijn uitgerust met een houten lattenbalustrade. De vensters hebben een roedenverdeling. De voorgevel (ZO) bevat in de middenbeuk op de begane grond twee T-vensters met draairamen en op de kapverdieping twee vensters met draairamen. In de linker zijvleugel de toegangsdeur met zijlicht. In de rechter zijvleugel een reeks van drie kleine vensters. De zijvleugels bevatten langs de dakrand vertikaal beschot. De linker zijgevel (ZW) bevat links drie gekoppelde vensters over de totale hoogte en rechts een tweedelig venster, de rechter zijgevel (NO) is blind. De symmetrische achtergevel (NW) bevat in het hoofdvolume centrale openslaande deuren onder een groot bovenlicht, geflankeerd door een tweedelig venster. Het verdiepingvenster bestaat uit twee ramen met smal tussenraam. In de zijvleugels openslaande deuren. Waardering De voormalige atelierwoning, later in gebruik genomen als jeugdherberg, is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische, alsmede typologische waarde als grotendeels gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een houten atelierwoning uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, vrij gelegen op palen boven het water in het polderlandschap. Tevens bezit het pand sociaalhistorische waarde als atelierwoning van de kunstschilderes Gesina Mesdag-van Calcar en als een van de eerste jeugdherbergen in Nederland uit 1929. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520856
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (2)

De Karakiet
5
Recensie door: ()
Ben in het bezit van een foto, waarop onze klas in 1955, op schoolreis samen op de trappen van de jeugdherberg de Karekiet te zien zijn.
De Karakiet
2
Recensie door: ()
Karakiet wijzigen in Krekiet
Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Karakiet in Kortenhoef

Boerderij onder pannen zadeldak, aan de voorzijde aansluitend tegen een puntgevel met vlechtingen

Kortenhoefsedijk 149
Kortenhoef (Gemeente Wijdemeren)
Boerderij onder pannen zadeldak, aan de voorzijde aansluitend tegen een puntgevel met vlechtingen. In de voorgevel twee maal twee vensters m..

Voormalig gemeentehuis

Kortenhoefsedijk 155
Kortenhoef (Gemeente Wijdemeren)
Inleiding Voormalig GEMEENTEHUIS van Kortenhoef, gebouwd in 1910 in Neo-Hollandse Renaissancestijl naar ontwerp van H. Hissink met uitbreid..

'Het rechthuis'

Kortenhoefsedijk 157
Kortenhoef (Gemeente Wijdemeren)
'Het Rechthuis'. Gepleisterd langwerpig PAND onder pannen zadeldak met aan de dijkzijde een puntgevel onder rollaag. Qua uiterlijk midden 1..

Hervormde pastorie "Er gaat eens een dominee voorbij"

Kortenhoefsedijk 163
Kortenhoef (Gemeente Wijdemeren)
Hervormde Pastorie, blijkens een stichtingssteen uit 1840. Dwarshuis onder Mansardedak, waarin dakkapel met vleugelstukken. Vensters met lui..

NH kerk

Kortenhoefsedijk 168
Kortenhoef (Gemeente Wijdemeren)
Ned. Hervormde Kerk uit eind XV. Eenbeukig schip en smaller koor zonder steunberen vermoedelijk uit zelfde tijd als de toren. Schip later gr..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Karakiet in Kortenhoef

Foto's (1)