Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Schoonoord, prieel in 's Graveland

Tuin Park Landgoed

Zuidereinde 11
1243KH 's Graveland (gemeente Wijdemeren)
Noord Holland

Bouwjaar: 1900-1925


Beschrijving van Schoonoord, prieel

Inleiding PRIEEL, behorende tot de buitenplaats "Schoonoord", in het eerste kwart van de 20ste eeuw gebouwd met neoclassicistische details. Het prieel is gesitueerd aan de zuidzijde van de rechthoekige kavel, bij de zuidelijke beukenlaan ter hoogte van de "huisplaats". Het prieel is thans opgeslagen. Omschrijving Prieel, opgetrokken in hout op een rechthoekige plattegrond waarbij de open voorzijde hoekig werd uitgevoerd tussen vier houten zuilen, onder een asymmetrische rieten kap met overstek en decoratieve dakrand aan de voorzijde. Waardering Het prieel, behorende tot de buitenplaats "Schoonoord", is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een prieel uit de eerste helft van de 20ste eeuw met neoclassicistische details en als historisch-structuurbepalend onderdeel van de buitenplaats "Schoonoord". (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520852
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Schoonoord, prieel in 's Graveland

Schoonoord, historische tuin- en parkaanleg

Zuidereinde 11
's Graveland (Gemeente Wijdemeren)
Inleiding HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. Parkaanleg op uit de eerste helft van de 17de eeuw (vóór 1636) aangelegde als zodanig nog gaaf..

Schoonoord, sokkels met lantaarns bij de entree, behorende bij de historische buitenplaats schoonoord

Zuidereinde 11
's Graveland (Gemeente Wijdemeren)
Inleiding SOKKELS MET LANTAARNS bij de entree, behorende bij de historische buitenplaats Schoonoord. Omschrijving Twee kunststenen sok..

Schoonoord, bakstenen dam

Zuidereinde 11
's Graveland (Gemeente Wijdemeren)
Inleiding BAKSTENEN DAM uit het laatste kwart van de 18de eeuw, behorende bij de historische buitenplaats Schoonoord. Omschrijving Rode..

Schoonoord

Zuidereinde 11
's Graveland (Gemeente Wijdemeren)
Inleiding LANDHUIS met aangebouwde DIENSTWONING, genaamd "Schoonoord" en onderdeel van de gelijknamige buitenplaats, gebouwd in 1930 in Eng..

Schoonoord, schuur en aangebouwde tuinmuur, behorende bij het landhuis 'schoonoord'

Zuidereinde 11
's Graveland (Gemeente Wijdemeren)
Inleiding SCHUUR en aangebouwde TUINMUUR, behorende bij het landhuis "Schoonoord". De schuur staat aan de zuidzijde van het landhuis en de ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Schoonoord, prieel in 's Graveland