Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Schoonoord, schuur en aangebouwde tuinmuur, behorende bij het landhuis 'schoonoord' in 's Graveland

Kasteel Buitenplaats

Zuidereinde 11
1243KH 's Graveland (gemeente Wijdemeren)
Noord Holland

Bouwjaar: 1930


Beschrijving van Schoonoord, schuur en aangebouwde tuinmuur, behorende bij het landhuis 'schoonoord'

Inleiding SCHUUR en aangebouwde TUINMUUR, behorende bij het landhuis "Schoonoord". De schuur staat aan de zuidzijde van het landhuis en de tuinmuur sluit aan op de oostgevel van de schuur en op de zuidgevel van het landhuis, ter afsluiting van het gazon ten oosten van het huis. Omschrijving De bakstenen tuinmuur is opgetrokken op een rustica onderbouw en is afgedekt door rode Hollandse pannen. Een poort wordt aan de oostzijde afgesloten door een schuine luifel met pannen op houten schoren. De schuur is opgetrokken in oranjerode handvormsteen op een rechthoekige plattegrond ter hoogte van één bouwlaag onder een zadeldak met rode Hollandse pannen gedekt. De oostgevel wordt aan de linkerzijde in het verlengde van de daklijn doorgezet tot de rustica plint. Smalle gevelopening en luidklok in de top. Vensters in overige gevels, deur aan de noordzijde. Waardering De schuur en tuinmuur, behorend tot de buitenplaats "Schoonoord", is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven onderdeel van het landhuis met aangebouwde dienstwoning in de Engelse landhuisstijl naar het ontwerp van J. van Erven Dorens uit de eerste helft van de 20ste eeuw, en als historisch-functioneel onderdeel van de buitenplaats "Schoonoord". (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520850
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Schoonoord, schuur en aangebouwde tuinmuur, behorende bij het landhuis 'schoonoord' in 's Graveland

Schoonoord, historische tuin- en parkaanleg

Zuidereinde 11
's Graveland (Gemeente Wijdemeren)
Inleiding HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. Parkaanleg op uit de eerste helft van de 17de eeuw (vóór 1636) aangelegde als zodanig nog gaaf..

Schoonoord, sokkels met lantaarns bij de entree, behorende bij de historische buitenplaats schoonoord

Zuidereinde 11
's Graveland (Gemeente Wijdemeren)
Inleiding SOKKELS MET LANTAARNS bij de entree, behorende bij de historische buitenplaats Schoonoord. Omschrijving Twee kunststenen sok..

Schoonoord, bakstenen dam

Zuidereinde 11
's Graveland (Gemeente Wijdemeren)
Inleiding BAKSTENEN DAM uit het laatste kwart van de 18de eeuw, behorende bij de historische buitenplaats Schoonoord. Omschrijving Rode..

Schoonoord

Zuidereinde 11
's Graveland (Gemeente Wijdemeren)
Inleiding LANDHUIS met aangebouwde DIENSTWONING, genaamd "Schoonoord" en onderdeel van de gelijknamige buitenplaats, gebouwd in 1930 in Eng..

De Rose Wees

Zuidereinde 11
's Graveland (Gemeente Wijdemeren)
Inleiding PRIEEL "De Rose Wees" (Locannehuisje), behorende tot de buitenplaats "Schoonoord", omstreeks 1925 gebouwd in op Italiaanse voorbe..

Kaart & Routeplanner

Route naar Schoonoord, schuur en aangebouwde tuinmuur, behorende bij het landhuis 'schoonoord' in 's Graveland