Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sperwershof, kademuur in 's Graveland

Tuin Park Landgoed

Noordereinde 52
1243JH 's Graveland (gemeente Wijdemeren)
Noord Holland

Bouwjaar: 1880


Beschrijving van Sperwershof, kademuur

Inleiding KADEMUUR uit 1880, onderdeel van de buitenplaats "Sperwershof". De kademuur is gelegen langs de noordelijke kavelsloot, ter hoogte van de westelijke villa (Noordereinde 52). Via twee gemetselde trappen die deel uitmaken van de kademuur werd tot omstreeks 1918 tweemaal per jaar (in het voor- en najaar) een groot deel van de huisraad in en uit de trekschuit naar en van Amsterdam geladen en gelost. Omschrijving Circa 25 meter lange en ruim 1 meter hoge (gerekend vanaf het waterpeil) kademuur, opgetrokken in rode machinale waalsteen in kruisverband met snijvoeg. De muurdikte bedraagt anderhalve steen (ca. 0,33 m). Naast baksteen is op de hoeken ter versteviging Belgische hardsteen toegepast. De hardstenen hoekblokken uiterst links- en rechtsboven vermelden aan de slootzijde (N) het bouwjaar 1880. Op ongeveer 5 meter vanaf beide uiteinden van de kademuur leidt een gemetselde trap van zeven treden naar een vlak boven de sloot gelegen rechthoekige losplaats (1,35 x 1,65 m) waaromheen de kademuur zich voortzet. Aan de slootzijde is de kademuur voorzien van smeedijzeren muurankers en ogen. Waardering De kademuur uit 1880 is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als historisch-functioneel onderdeel van de buitenplaats "Sperwershof" gelegen binnen het beschermde dorpsgezicht van 's-Graveland. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520844
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Sperwershof, kademuur in 's Graveland

Sperwershof, historische park- en tuinaanleg

Noordereinde 50
's Graveland (Gemeente Wijdemeren)
Inleiding HISTORISCHE PARK- EN TUINAANLEG van de buitenplaats "Sperwershof". De buitenplaats is aangelegd op een, in de eerste helft van de..

Sperwershof, hek

Noordereinde 50
's Graveland (Gemeente Wijdemeren)
Inleiding HEK uit de tweede helft van de 19de eeuw met bijbehorende 18de-eeuwse DAM, behorend bij de buitenplaats "Sperwershof". Het hek ge..

Sperwershof, tuinmuur

Noordereinde 50
's Graveland (Gemeente Wijdemeren)
Inleiding TUINMUUR met DAM, onderdeel van de buitenplaats "Sperwershof", gebouwd in de 18de eeuw langs de noordzijde van de moestuin, die i..

't Huys Brambergen

Noordereinde 54
's Graveland (Gemeente Wijdemeren)
BOERDERIJ ''t Huys Brambergen' dwarstype gedateerd 1643, hoge opkamer, topgevel en gevel met afgewolfd dak. Rieten bedaking.

Sperwershof, koetsierswoning

Ankeveensepad 5
's Graveland (Gemeente Wijdemeren)
Inleiding Voormalige KOETSIERSWONING met houten STAL, onderdeel van de buitenplaats "Sperwershof", gebouwd in het laatste kwart van de 19de..

Kaart & Routeplanner

Route naar Sperwershof, kademuur in 's Graveland