Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sperwershof, dienstwoning in 's Graveland

Woonhuis

Oude Meentweg 10
1243JD 's Graveland (gemeente Wijdemeren)
Noord Holland

Bouwjaar: 1875-1900


Beschrijving van Sperwershof, dienstwoning

Inleiding (Voormalige) DIENSTWONING, oorspronkelijk behorend tot de buitenplaats "Sperwershof", gebouwd in het laatste kwart van de 19de eeuw in eenvoudige Ambachtelijk-traditionele bouwtrant. Het woonhuis is vrijstaand gesitueerd op de hoek van het Ankeveensepad en de Oude Meentweg, in de zuidoosthoek van de rechthoekige kavel van de buitenplaats, nabij de volkstuinen. Omschrijving De dienstwoning is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond met aanbouw aan de noordzijde en telt één bouwlaag onder een zadeldak met gesmoorde verbeterde Hollandse pannen en twee grote schoorstenen aan de noordzijde. De daklijsten steken iets over, de goten worden gedragen door ijzeren steunen. De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen op een gecementeerde plint. De noordgevel bevat de ingang in de aanbouw, gedeeltelijk in hout en gedeeltelijk in steen opgetrokken onder aangekapt lessenaarsdak. Een tweede deur bevindt zich in het houten gedeelte links, verder in de gevel vierruitsvensters. De oostgevel aan de Meentweg bevat op de begane grond een vijfruits schuifvenster en een verdiepingvenster met openslaande roedenramen onder hanekam met natuurstenen sluitsteen. Ankers op de verdiepingscheiding. In de zuidgevel aan het Ankeveensepad rechts een brede gevelopening met openslaande deuren naar een stoep en links een vierruits venster met luik. De gevelopeningen worden omlijst door een gestucte band. Onder de dakrand ankers. In het dakvlak een links uit het midden geplaatste dakkapel met vier vierruits vensters. De westgevel bevat op de begane grond een vijfruits schuifvenster en op de verdieping een venster met draairamen onder hanekam met natuurstenen sluitsteen. Ankers op de verdiepingscheiding. Waardering De voormalige 19de-eeuwse dienstwoning is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als historisch-functioneel onderdeel van de buitenplaats "Sperwershof", gelegen binnen het beschermde dorpsgezicht van 's-Graveland. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520843
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Sperwershof, dienstwoning in 's Graveland

Portierswoning, hek en wilhelminaboom

Oude Meentweg 6
's Graveland (Gemeente Wijdemeren)
Omschrijving onderdeel 10: PORTIERSWONING, HEK en WILHELMINABOOM. Aan de uiterste oostgrens, aan de achterzijde van de laan staat aan de no..

tuin en parkaanleg van Schaepenburgh

Bantam 1A
Hilversum
Omschrijving HISTORISCHE PARK- EN TUINAANLEG. De aanleg strekt zich uit over de volle lengte en breedte van het lange, smalle perceel. Deze..

Franse Kamp: schuilplaatsen type 1918 I

voorstelling naarden/infanteriestelling franse kamp
bussum (Gemeente gooise meren)
Cluster 11. Schuilplaatsen type 1918 I. NIEUWE HOLLANDSE WATERLINIE Inleiding SCHUILPLAATSEN TYPE 1918 / I als gewapend betonnen onderdelen..

Franse Kamp: schuilplaatsen type 1918 II

voorstelling naarden/infanteriestelling franse kamp
bussum (Gemeente gooise meren)
Cluster 11. Schuilplaatsen type 1918 II. NIEUWE HOLLANDSE WATERLINIE Inleiding SCHUILPLAATSEN TYPE 1918 / II als gewapend betonnen onderdel..

Boerderij Stofbergen met stal, kapberegen en schuurtje

Leeuwenlaan 13
's Graveland (Gemeente Wijdemeren)
Omschrijving van het ENSEMBLE ERFBEBOUWING van de BOERDERIJ "Stofbergen" geheten, met een STAL, twee KAPBERGEN en een SCHUURTJE (8): Ensemb..

Kaart & Routeplanner

Route naar Sperwershof, dienstwoning in 's Graveland