Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sperwershof, tuinmuur in 's Graveland

Tuin Park Landgoed

Noordereinde 50
1243JH 's Graveland (gemeente Wijdemeren)
Noord Holland

Bouwjaar: 1700-1800


Beschrijving van Sperwershof, tuinmuur

Inleiding TUINMUUR met DAM, onderdeel van de buitenplaats "Sperwershof", gebouwd in de 18de eeuw langs de noordzijde van de moestuin, die is gelegen op de zuidwesthoek van de rechthoekige kavel. Aan de noord- en zuidzijde loopt een kavelsloot, aan de oostzijde ligt de parkaanleg van H. Copijn uit 1888 en aan de westzijde de bebouwing aan het Noordereinde. Het geheel is onderdeel van het beschermde dorpsgezicht van 's-Graveland. Omschrijving De moestuinmuur is opgetrokken in rode baksteen langs de noordzijde van de moestuin. De muur wordt aan de noordzijde gesteund door trapsgewijs uitgevoerde steunberen met gecementeerde afdekking, terwijl de bovenrand van de muur is afgedekt met gesmoorde Hollandse pannen. De poort bevindt zich tussen twee forse vierkante pijlers met gecementeerde bekroning. Tegen de zuidzijde van de muur is een kas geplaatst onder een lessenaardak in glas, gevat in ijzerprofielen, op een bakstenen voet. De rode bakstenen dam met uitzwenkende keermuren over de noordelijke kavelsloot, vormt de toegang tot de moestuin. Waardering De 18de-eeuwse moestuinmuur met dam is van algemeen belang wegens de cultuur- en architectuurhistorische waarde als zeldzaam en grotendeels gaaf bewaard gebleven historisch-functioneel onderdeel van de buitenplaats "Sperwershof" binnen het beschermde dorpsgezicht van 's-Graveland. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520842
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Sperwershof, tuinmuur in 's Graveland

Sperwershof, historische park- en tuinaanleg

Noordereinde 50
's Graveland (Gemeente Wijdemeren)
Inleiding HISTORISCHE PARK- EN TUINAANLEG van de buitenplaats "Sperwershof". De buitenplaats is aangelegd op een, in de eerste helft van de..

Sperwershof, hek

Noordereinde 50
's Graveland (Gemeente Wijdemeren)
Inleiding HEK uit de tweede helft van de 19de eeuw met bijbehorende 18de-eeuwse DAM, behorend bij de buitenplaats "Sperwershof". Het hek ge..

Sperwershof, kademuur

Noordereinde 52
's Graveland (Gemeente Wijdemeren)
Inleiding KADEMUUR uit 1880, onderdeel van de buitenplaats "Sperwershof". De kademuur is gelegen langs de noordelijke kavelsloot, ter hoogt..

Sperwershof, tuinmanswoning

Ankeveensepad 6
's Graveland (Gemeente Wijdemeren)
Inleiding Voormalige TUINMANSWONING, onderdeel van de buitenplaats "Sperwershof", gebouwd in het eerste kwart van de 20ste eeuw in Ambachte..

Sperwershof, koetsierswoning

Ankeveensepad 5
's Graveland (Gemeente Wijdemeren)
Inleiding Voormalige KOETSIERSWONING met houten STAL, onderdeel van de buitenplaats "Sperwershof", gebouwd in het laatste kwart van de 19de..

Kaart & Routeplanner

Route naar Sperwershof, tuinmuur in 's Graveland