Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sperwershof, hek in 's Graveland

Tuin Park Landgoed

Noordereinde 50
1243JH 's Graveland (gemeente Wijdemeren)
Noord Holland

Bouwjaar: 1700-1800


Beschrijving van Sperwershof, hek

Inleiding HEK uit de tweede helft van de 19de eeuw met bijbehorende 18de-eeuwse DAM, behorend bij de buitenplaats "Sperwershof". Het hek geeft vanaf het Noordeinde over de westelijke kavelsloot toegang tot de buitenplaats. Omschrijving IJzeren toegangshek op rode bakstenen dam met halfcirkelvormige damwanden, bestaande uit twee vleugels tussen slanke ijzeren pijlers die worden geflankeerd door spijlenhekken. De vleugels worden gevormd door spijlenhekken met krullen en punten als bekroning. De slanke pijlers zijn bekroond met krullen ter weerszijden van een getordeerde bovenkant. De spijlenhekken zijn aan de zijkanten afgesloten door grote S-vormige krullen. Waardering Het 19de-eeuwse hek met bijbehorende 18de-eeuwse dam is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven historisch-functioneel onderdeel van de buitenplaats "Sperwershof", gelegen binnen het beschermde dorpsgezicht van 's-Graveland. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520841
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Sperwershof, hek in 's Graveland

Sperwershof, historische park- en tuinaanleg

Noordereinde 50
's Graveland (Gemeente Wijdemeren)
Inleiding HISTORISCHE PARK- EN TUINAANLEG van de buitenplaats "Sperwershof". De buitenplaats is aangelegd op een, in de eerste helft van de..

Sperwershof, tuinmuur

Noordereinde 50
's Graveland (Gemeente Wijdemeren)
Inleiding TUINMUUR met DAM, onderdeel van de buitenplaats "Sperwershof", gebouwd in de 18de eeuw langs de noordzijde van de moestuin, die i..

Sperwershof, kademuur

Noordereinde 52
's Graveland (Gemeente Wijdemeren)
Inleiding KADEMUUR uit 1880, onderdeel van de buitenplaats "Sperwershof". De kademuur is gelegen langs de noordelijke kavelsloot, ter hoogt..

Sperwershof, tuinmanswoning

Ankeveensepad 6
's Graveland (Gemeente Wijdemeren)
Inleiding Voormalige TUINMANSWONING, onderdeel van de buitenplaats "Sperwershof", gebouwd in het eerste kwart van de 20ste eeuw in Ambachte..

Sperwershof, koetsierswoning

Ankeveensepad 5
's Graveland (Gemeente Wijdemeren)
Inleiding Voormalige KOETSIERSWONING met houten STAL, onderdeel van de buitenplaats "Sperwershof", gebouwd in het laatste kwart van de 19de..

Kaart & Routeplanner

Route naar Sperwershof, hek in 's Graveland