Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sperwershof, tuinmanswoning in 's Graveland

Woonhuis

Ankeveensepad 6
1243HX 's Graveland (gemeente Wijdemeren)
Noord Holland

Bouwjaar: 1910


Beschrijving van Sperwershof, tuinmanswoning

Inleiding Voormalige TUINMANSWONING, onderdeel van de buitenplaats "Sperwershof", gebouwd in het eerste kwart van de 20ste eeuw in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant. De voormalige tuinmanswoning is vrijstaand en direkt aan de weg gesitueerd op een smalle kavel langs de zuidzijde van het Ankeveensepad. Omschrijving Voormalige tuinmanswoning, opgetrokken op een rechthoekige plattegrond met aanbouw aan de zuidzijde en portiek op de noordoosthoek. De woning telt één bouwlaag onder zadeldak met de noklijn evenwijdig aan de weg, oorspronkelijk bedekt met gesmoorde Hollandse pannen en schoorsteen op de nok. De iets overstekende dakranden en gootlijsten rusten op gesneden klossen. De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen met rollaag ter hoogte van de onderdorpels op de begane grond, terwijl de toppen zijn voorzien van beschot. Op de begane grond verdiept liggende vensters met roedenverdeling en luiken onder ontlastingsboog en op de verdieping onder rollaag. De vensters hebben hardstenen waterdorpels. De voorgevel (N) bevat rechts een grote gevelopening met zesdelig kozijn waarin drie schuifvensters onder bovenlicht. Het schuifvenster links is door een kalf van het bovenlicht gescheiden. In het dakvlak een dakkapel. Op de noordoosthoek is het portiek vanaf de oostzijde bereikbaar via twee bakstenen treden. De paneeldeur met roedenraam is gelegen in de terugliggende oostgevel. De vloer van het portiek wordt bedekt met rode plavuizen, terwijl aan de noordzijde twee houten gesneden schoren het beschot ondersteunen. Tussen de basementen van de kolommen een houten hek met gesneden spijlen. De linker zijgevel (O) bevat op de begane grond een kruiskozijn en op de verdieping een dubbel venster met draairamen. In de rechter zijgevel (W) rechts een schuifpui en op de verdieping in het midden een dubbel venster met draairamen. Tegen de achtergevel (Z) links de aanbouw onder aangekapt lessenaarsdak, die op de zuidwesthoek in hout op stenen voet is uitgevoerd. Rechts in het hoofdvolume een venster. Waardering De voormalige tuinmanswoning, oorspronkelijk behorend tot de buitenplaats "Sperwershof", is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van een tuinmanswoning uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, en als historisch-functioneel onderdeel van de buitenplaats "Sperwershof", gelegen binnen het beschermde dorpsgezicht van 's-Graveland. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520839
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Sperwershof, tuinmanswoning in 's Graveland

Sperwershof, historische park- en tuinaanleg

Noordereinde 50
's Graveland (Gemeente Wijdemeren)
Inleiding HISTORISCHE PARK- EN TUINAANLEG van de buitenplaats "Sperwershof". De buitenplaats is aangelegd op een, in de eerste helft van de..

Sperwershof, hek

Noordereinde 50
's Graveland (Gemeente Wijdemeren)
Inleiding HEK uit de tweede helft van de 19de eeuw met bijbehorende 18de-eeuwse DAM, behorend bij de buitenplaats "Sperwershof". Het hek ge..

Sperwershof, tuinmuur

Noordereinde 50
's Graveland (Gemeente Wijdemeren)
Inleiding TUINMUUR met DAM, onderdeel van de buitenplaats "Sperwershof", gebouwd in de 18de eeuw langs de noordzijde van de moestuin, die i..

Sperwershof, koetsierswoning

Ankeveensepad 5
's Graveland (Gemeente Wijdemeren)
Inleiding Voormalige KOETSIERSWONING met houten STAL, onderdeel van de buitenplaats "Sperwershof", gebouwd in het laatste kwart van de 19de..

Sperwershof, hek en dam

Ankeveensepad 5
's Graveland (Gemeente Wijdemeren)
Inleiding HEK uit de tweede helft van de 19de eeuw op 18de-eeuwse DAM, onderdeel van de buitenplaats "Sperwershof". Het hek vormt vanaf het..

Kaart & Routeplanner

Route naar Sperwershof, tuinmanswoning in 's Graveland

Foto's (1)