Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sperwershof, koetsierswoning in 's Graveland

Woonhuis

Ankeveensepad 5
1243HX 's Graveland (gemeente Wijdemeren)
Noord Holland

Bouwjaar: 1880


Beschrijving van Sperwershof, koetsierswoning

Inleiding Voormalige KOETSIERSWONING met houten STAL, onderdeel van de buitenplaats "Sperwershof", gebouwd in het laatste kwart van de 19de eeuw in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant. De voormalige koetsierswoning met houten stal is vrijstaand en direkt aan de weg gesitueerd op een smalle kavel tussen het Ankeveensepad, aan de zuidzijde van de buitenplaats, en een kavelsloot. De voormalige houten stal aan de oostzijde is door middel van een tussenlid verbonden met de woning. Omschrijving Voormalige koetsierswoning, opgetrokken op een rechthoekige plattegrond ter hoogte van één bouwlaag onder zadeldak met de noklijn haaks op de weg, bedekt met gesmoorde Hollandse pannen en voorzien van hoog opgaande schoorstenen. De iets overstekende dakranden zijn uitgevoerd met een topmakelaar. De gevels zijn opgetrokken in donkerrode baksteen op een gecementeerde plint en gedeeltelijk voorzien van gecementeerde decoraties. De symmetrische voorgevel (N) wordt geleed door geblokte hoek- en middenpilasters en een gecementeerd middenveld in de geveltop rond een vierruits keperboogvormig venster. Dit veld wordt doorgezet langs de gevelrand tot en met het bovenste blok van de hoekpilasters. Tussen de pilasters in het midden een venster, van het getoogde bovenlicht gescheiden door een kalf. Links en rechts een zesruits schuifvenster met getoogde bovendorpel. De linker zijgevel (O) bevat een aangebouwd tussenlid. Tegen de rechter zijgevel (W) een bakstenen trapje van twee treden dat leidt naar openslaande glasdeuren onder tweeruits bovenlicht. De achtergevel (Z) wordt evenals de voorgevel geleed door blokpilasters. De middenrisaliet is geblokt tot de dakvoet en vervolgens gecementeerd. Het zoldervenster is klein en vierkant. Op de begane grond links een schuifvenster, rechts draairamen onder een dubbel bovenlicht. De oostelijk en iets teruggelegen houten stal op stenen voet en op rechthoekige plattegrond telt één bouwlaag onder zadeldak met gesmoorde tuiles-du-Nord met een oostelijk aangekapt gedeelte onder lessenaarsdak. Dubbele houten deuren en in de top een venster met draairamen met horizontale roede in de noordgevel. Houten deuren in oostgevel. In de zuidgevel een T-venster en in top klein venster. Waardering De voormalige koetsierswoning met houten stal, oorspronkelijk behorend tot de buitenplaats "Sperwershof", is van algemeen belang wegens de architectuur- en cultuurhistorische waarde als grotendeels gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een koetsierswoning met houten stal uit het laatste kwart van de 19de eeuw, en als historisch-functioneel onderdeel van de buitenplaats "Sperwershof" binnen het beschermde dorpsgezicht van 's-Graveland. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520838
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Sperwershof, koetsierswoning in 's Graveland

Sperwershof, hek en dam

Ankeveensepad 5
's Graveland (Gemeente Wijdemeren)
Inleiding HEK uit de tweede helft van de 19de eeuw op 18de-eeuwse DAM, onderdeel van de buitenplaats "Sperwershof". Het hek vormt vanaf het..

Dubbelbeukig dubbel pand

Noordereinde 42
's Graveland (Gemeente Wijdemeren)
Dubbelbeukig dubbel PAND. Aan de straatzijde voorzien van een lijstgevel. Aan de zijstraat beëindigd door 2 tuitgevels met vlechtingen. ..

Sperwershof, kademuur

Noordereinde 52
's Graveland (Gemeente Wijdemeren)
Inleiding KADEMUUR uit 1880, onderdeel van de buitenplaats "Sperwershof". De kademuur is gelegen langs de noordelijke kavelsloot, ter hoogt..

Sperwershof, historische park- en tuinaanleg

Noordereinde 50
's Graveland (Gemeente Wijdemeren)
Inleiding HISTORISCHE PARK- EN TUINAANLEG van de buitenplaats "Sperwershof". De buitenplaats is aangelegd op een, in de eerste helft van de..

Sperwershof, hek

Noordereinde 50
's Graveland (Gemeente Wijdemeren)
Inleiding HEK uit de tweede helft van de 19de eeuw met bijbehorende 18de-eeuwse DAM, behorend bij de buitenplaats "Sperwershof". Het hek ge..

Kaart & Routeplanner

Route naar Sperwershof, koetsierswoning in 's Graveland

Foto's (1)