Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boekesteyn, tuinmanswoning in 's Graveland

Kasteel Buitenplaats

Noordereinde 281
1243JX 's Graveland (gemeente Wijdemeren)
Noord Holland

Bouwjaar: 1880


Beschrijving van Boekesteyn, tuinmanswoning

Inleiding Voormalige TUINMANSWONING, oorspronkelijk behorend bij de historische buitenplaats "Boekesteyn", gebouwd in het laatste kwart van de 19de eeuw in eclectische bouwtrant. De voormalige tuinmanswoning is vrijstaand gesitueerd op een terrein aan de westzijde van het Noordereinde tussen de straatweg en de 's-Gravelandse vaart, tegenover de buitenplaats. De woning vormt een onderdeel van het beschermde dorpsgezicht van 's-Graveland. Omschrijving Voormalige tuinmanswoning, opgetrokken op een rechthoekige plattegrond ter hoogte van één bouwlaag onder zadeldak met gesmoorde kruispannen, waarvan de noklijn haaks op de weg ligt. In het dak hoog opgaande schoorstenen, twee aan de zuidzijde en een aan de noordzijde, vlak boven de goot aangezet. De dakranden zijn voorzien van geschulpte windveren en een topmakelaar. De houten goot rust op gesneden consoles. De gevels zijn opgetrokken in donkerrode baksteen en gedeeltelijk voorzien van gecementeerde decoraties. De vensterbanken, plint en treden van het trapje aan de oostzijde zijn van natuursteen. Vensters en deuren zijn van hout. De voorgevel (O) wordt geleed door gecementeerde geblokte hoek- en middenpilasters en een gecementeerd veld in de top, aan de onderzijde afgesloten, in keperboogvorm boven de zes-ruitsvensters. Tussen de pilasters in het midden een deur met gietijzeren sierrooster onder bovenlicht. De linker zijgevel (Z) bevat een venster en deur. De rechter zijgevel (N) bevat een gedeeltelijk dichtgezet zes-ruitsvenster, een deur onder dubbel bovenlicht waarvoor een bakstenen trap met twee treden en een keldervenster. De achtergevel (W) wordt evenals de voorgevel geleed door gecementeerde blokpilasters op de hoeken, een blokpilaster in het midden en veld in de top. Links een zes-ruitsvenster en rechts een venster met draairamen, voorzien van persiennes. Waardering De voormalige tuinmanswoning is van algemeen belang wegens de cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een tuinmanswoning uit het laatste kwart van de 19de eeuw, oorspronkelijk behorend tot de historische buitenplaats "Boekesteyn". De woning heeft teven situationele waarde als structureel en beeldbepalend onderdeel van het beschermde dorpsgezicht van 's-Graveland. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520835
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boekesteyn, tuinmanswoning in 's Graveland

Boekesteyn, koetshuis

Noordereinde 283
's Graveland (Gemeente Wijdemeren)
Inleiding Voormalig KOETSHUIS ANNEX KOETSIERSWONING, oorspronkelijk behorend bij de historische buitenplaats "Boekesteyn", gebouwd in het l..

Boekesteijn

Noordereinde 56
's Graveland (Gemeente Wijdemeren)
Inleiding LANDHUIS "Boekesteijn", hoofdonderdeel van de gelijknamige buitenplaats, dateert in oorsprong uit omstreeks 1770 en is in 1915 ve..

Boekesteyn, historische aanleg

Noordereinde 56
's Graveland (Gemeente Wijdemeren)
Inleiding De HISTORISCHE PARKAANLEG op Boekesteijn is grotendeels in het laatste kwart van de 18de eeuw en in de loop van de 19de eeuw tot ..

Boekesteyn, dienstwoningen

Noordereinde 271
's Graveland (Gemeente Wijdemeren)
Inleiding Blok van vijf DIENSTWONINGEN, als onderdeel van de historische buitenplaats "Boekesteyn", gebouwd rond 1900 in eenvoudige ambacht..

Koude bakken

Cannenburgerweg 19
Ankeveen (Gemeente Wijdemeren)
KOUDE BAKKEN. Twee tegen elkaar gebouwde laat-18de-eeuwse koude bakken van rode baksteen, evenwijdig geplaatst ten opzichte van de linker ge..

Kaart & Routeplanner

Route naar Boekesteyn, tuinmanswoning in 's Graveland

Foto's (1)