Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boekesteyn, dienstwoningen in 's Graveland

Woonhuis

Noordereinde 271
1243JX 's Graveland (gemeente Wijdemeren)
Noord Holland

Bouwjaar: 1850-1899


Beschrijving van Boekesteyn, dienstwoningen

Inleiding Blok van vijf DIENSTWONINGEN, als onderdeel van de historische buitenplaats "Boekesteyn", gebouwd rond 1900 in eenvoudige ambachtelijk-traditionele bouwtrant. De woningen werden gebouwd voor de plaatswerkers van de buitenplaatsen Boekesteyn en Bambergen. Het blok is vrijstaand gesitueerd aan de westzijde van het Noordereinde tussen de straatweg en de 's-Gravelandse vaart, tegenover de buitenplaatsen, als onderdeel van het beschermde dorpsgezicht van 's-Graveland. Omschrijving Blok van vijf dienstwoningen, opgetrokken op een rechthoekige plattegrond met verschillende aanbouwen aan de achterzijde. De woningen tellen één bouwlaag onder doorlopend zadeldak met de noklijn evenwijdig aan de weg, bedekt met overwegend gesmoorde Hollandse pannen en twee schoorstenen op de nok. Het zadeldak loopt aan de westzijde geknikt verder door. De voorgevel (O) is gesausd (oorspronkelijk gepleisterd) in natuursteenpatroon. De T-schuifvensters zijn voorzien van luiken. De deuren bevinden zich onder bovenlicht. De indeling van de voorgevel is van links naar rechts: venster, deur, deur, venster, venster, deur, deur, venster, venster, deur. De linker zijgevel (Z) is gesausd en bevat rechts een schuifvenster, links een deur en venster en in de top een venster. De rechter zijgevel (N) is opgetrokken in rode baksteen en bevat links een groot venster, rechts een deur en venster en in de top een venster. De achtergevel (W) bevat een veelheid aan aanbouwen, vensters, deuren en materiaaltoepassingen. Waardering Het blok van vijf dienstwoningen is van algemeen belang wegens de cultuur- en architectuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van laat 19de-eeuwse dienstwoningen, oorspronkelijke behorend bij de historische buitenplaats "Boekesteyn". Het pand heeft tevens sitationele waarde als structureel en beeldbepalend onderdeel van het beschermde dorpsgezicht van 's-Graveland. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520834
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boekesteyn, dienstwoningen in 's Graveland

Koude bakken

Cannenburgerweg 19
Ankeveen (Gemeente Wijdemeren)
KOUDE BAKKEN. Twee tegen elkaar gebouwde laat-18de-eeuwse koude bakken van rode baksteen, evenwijdig geplaatst ten opzichte van de linker ge..

Historische tuin- en parkaanleg behorende tot de buitenplaats berg en vaart

Cannenburgerweg 17
Ankeveen (Gemeente Wijdemeren)
HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Berg en Vaart. In structuur en deels in detail gaaf bewaarde kleinschalige his..

Koetshuis behorende tot de buitenplaats berg en vaart

Cannenburgerweg 17
Ankeveen (Gemeente Wijdemeren)
Laat-18de-eeuws KOETSHUIS behorende tot de buitenplaats Berg en Vaart. In rode baksteen opgetrokken koetshuis op rechthoekige grondslag onde..

Toegangshek

Cannenburgerweg 17
Ankeveen (Gemeente Wijdemeren)
TOEGANGSHEK. Dubbel smeedijzeren 19de-eeuws spijlenhek tussen twee (recentelijk gerestaureerde) houten rechthoekige zuilstompen. Waardering..

Vaas

Cannenburgerweg 17
Ankeveen (Gemeente Wijdemeren)
VAAS. Monumentale kelkvormige kunststenen vaas op rechthoekige sokkel met leeuwekoppen aan de zijkanten. De vaas, die uit het begin van de 2..

Kaart & Routeplanner

Route naar Boekesteyn, dienstwoningen in 's Graveland

Foto's (1)