Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boekesteijn in 's Graveland

Kasteel Buitenplaats

Noordereinde 56
1243JJ 's Graveland (gemeente Wijdemeren)
Noord Holland


Beschrijving van Boekesteijn

Inleiding LANDHUIS "Boekesteijn", hoofdonderdeel van de gelijknamige buitenplaats, dateert in oorsprong uit omstreeks 1770 en is in 1915 verbouwd en uitgebreid met o.a. een forse toren. Het oude gedeelte is opgetrokken in Hollands classicistische trant en de uitbreidingen in een bijpassende stijl. Omschrijving Samengesteld pand op onregelmatige rechthoekige plattegrond bestaande uit een symmetrisch opgezet hoofdvolume met aan de zuidzijde een toren. Het gebouw telt boven het souterrain, een hoge bel etage en lagere verdieping onder een afgeknot schilddak met vier hoekschoorstenen. De gevels van het oude huis zijn opgetrokken in bruine baksteen boven het gepleisterde souterrain. De voorgevel van het hoofdvolume telt vijf vensterassen met in de middelste de entreepartij. Een halfronde bordestrap met twee opgangen en een ijzeren trapleuning leidt naar de dubbele paneeldeur met halfrond bovenlicht in een lijst. In het souterrain vierkante vierruitsvensters, op de bel etage hoge tienruits vensters en op de verdieping zesruits vensters, met persiennes. Waardering Het landhuis "Boekesteijn" is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als hoofdonderdeel van de gelijknamige buitenplaats en als representatief en grotendeels gaaf voorbeeld van een landhuis uit het laatste kwart van de 18de eeuw met uitbreidingen uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Het huis heeft tevens situationele waarde vanwege de beeldbepalende ligging aan het Noordeinde binnen het beschermde dorpsgezicht van 's-Graveland. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520832
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boekesteijn in 's Graveland

Boekesteyn, historische aanleg

Noordereinde 56
's Graveland (Gemeente Wijdemeren)
Inleiding De HISTORISCHE PARKAANLEG op Boekesteijn is grotendeels in het laatste kwart van de 18de eeuw en in de loop van de 19de eeuw tot ..

Boekesteyn, koetshuis

Noordereinde 283
's Graveland (Gemeente Wijdemeren)
Inleiding Voormalig KOETSHUIS ANNEX KOETSIERSWONING, oorspronkelijk behorend bij de historische buitenplaats "Boekesteyn", gebouwd in het l..

Boekesteyn, tuinmanswoning

Noordereinde 281
's Graveland (Gemeente Wijdemeren)
Inleiding Voormalige TUINMANSWONING, oorspronkelijk behorend bij de historische buitenplaats "Boekesteyn", gebouwd in het laatste kwart van..

Schaep en Burgh

Noordereinde 60
's Graveland (Gemeente Wijdemeren)
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDHUIS. In oorsprong vroeg 18de-eeuws, mogelijk ouder, hoofdhuis in 1818 ingrijpend verbouwd en vergroot tot d..

Schaep en Burgh, historische aanleg

Noordereinde 60
's Graveland (Gemeente Wijdemeren)
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE PARK- EN TUINAANLEG. De aanleg strekt zich uit over de volle lengte en breedte van het lange, smalle..

Kaart & Routeplanner

Route naar Boekesteijn in 's Graveland

Foto's (3)