Landgoed Strypemonde: houtschuur in Rockanje

Windgatseweg 18
3235NX Rockanje (gemeente Westvoorne)

Beschrijving van Landgoed Strypemonde: houtschuur

Inleiding HOUTSCHUUR behorende bij het in de jaren 1936-1937 in opdracht van James van Hoey Smith aangelegde complex landgoed Strypemonde. De schuur staat ten noordwesten van het landhuis in een veld met bijzondere boomsoorten. Omschrijving De bij het huis staande, vanuit een rechthoekige plattegrond in hout opgetrokken houtschuur staat onder een met riet gedekt wolfdak met gesmoorde vorstpannen op de nok. Alle vier gevels zijn vervaardigd van met enige tussenruimte van elkaar geplaatst, staande boomstammen. De schuur heeft een rechtgesloten gevelopening in één van de kopgevels, terwijl de gevelopening in de andere kopgevel is getoogd. Beide zijn niet voorzien van een deur. Tegen beide langsgevels staat een uitbouw onder lessenaardak, die aansluit onder de dakvoet van het wolfdak. Waardering De houtschuur is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en de ensemblewaarde. - De houtschuur is van cultuurhistorische belang als een bijzonder onderdeel van een landgoed en een gebied dat een bijzonder landschappelijke ontwikkeling heeft doorgemaakt. - De houtschuur heeft ensemblewaarde vanwege de bijzondere samenhang met het bijzondere omringende landschap en de overige bouwwerken op het landgoed Strypemonde. - De houtschuur is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)