Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Landgoed Strypemonde: ponystal met hooiberg in Rockanje

Boerderij

Windgatseweg 18
3235NX Rockanje (gemeente Westvoorne)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1937
Architect: J.W. Janzen


Beschrijving van Landgoed Strypemonde: ponystal met hooiberg

Inleiding PONYSTAL met bijbehorende kleine HOOIBERG, gebouwd in de jaren 1936-1937 in opdracht van James van Hoey Smith naar ontwerp van de architect J.W. Janzen. De ponystal met hooiberg maakt onderdeel uit van het complex Landgoed Strypemonde en is aan de rand van de grote weide op een kleine open plek in het bos gesitueerd. Omschrijving De ponystal is opgetrokken in hout op een rechthoekige plattegrond onder een met riet gedekt schilddak met gesmoorde nokvorsten. Beide langsgevels zijn voorzien van een rechtgesloten venster met kruisraam, terwijl in één van deze gevels bovendien een uit een boven- en een onderdeur samengestelde deur staat. Eén van de kopgevels is voorzien van een stel openslaande deuren. Ook deze deuren zijn samengesteld uit een boven- en een onderdeur. De andere kopgevel bevat een reeks van drie, door smalle penanten van elkaar gescheiden vensters met kruisraam. Inwendig is de stalindeling met elementen als ruiven, nog geheel aanwezig. De bijbehorende kleine vierroeden hooiberg heeft betonnen steekroeden en een met riet gedekte kap. Waardering De ponystal met bijbehorende hooiberg is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en de ensemblewaarde. - De ponystal met hooiberg is van cultuurhistorische belang als een bijzonder onderdeel van een landgoed en een gebied dat een bijzonder landschappelijke ontwikkeling heeft doorgemaakt. - De ponystal met hooiberg heeft ensemblewaarde vanwege de bijzondere samenhang met het bijzondere omringende landschap en de overige bouwwerken op het landgoed Strypemonde. - De ponystal met hooiberg is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520825
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Landgoed Strypemonde: ponystal met hooiberg in Rockanje

Landhuis Strypemonde

Windgatseweg 18
Rockanje (Gemeente Westvoorne)
Inleiding In 1937-1938 naar ontwerp van architect J.W. Janzen op een restant van de St. Pietersdijk gebouwd LANDHUIS, dat van oorsprong de ..

Landgoed Strypemonde: toegangshek

Windgatseweg 18
Rockanje (Gemeente Westvoorne)
Inleiding TOEGANGSHEK behorende bij het in de jaren 1936-1937 in opdracht van James van Hoey Smith tot stand gekomen complex landgoed Stryp..

Landgoed Strypemonde: voetgangersbrug

Windgatseweg 18
Rockanje (Gemeente Westvoorne)
Inleiding VOETGANGERSBRUG behorende bij het in de jaren 1936-1937 in opdracht van James van Hoey Smith tot stand gekomen complex landgoed..

Landgoed Strypemonde: houtschuur

Windgatseweg 18
Rockanje (Gemeente Westvoorne)
Inleiding HOUTSCHUUR behorende bij het in de jaren 1936-1937 in opdracht van James van Hoey Smith aangelegde complex landgoed Strypemonde...

Landgoed Strypemonde: twee veeshelters

Windgatseweg 18
Rockanje (Gemeente Westvoorne)
Inleiding Ensemble van twee VEESHELTERS gebouwd in 1937 naar ontwerp van J.W. Janzen, onderdeel van de in de jaren 1936-1937 in opdracht v..

Kaart & Routeplanner

Route naar Landgoed Strypemonde: ponystal met hooiberg in Rockanje