Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Landgoed Strypemonde: voetgangersbrug in Rockanje

Weg En Waterwerk

Windgatseweg 18
3235NX Rockanje (gemeente Westvoorne)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1937
Architect: J.W. Janzen

(2 recensies)

Beschrijving van Landgoed Strypemonde: voetgangersbrug

Inleiding VOETGANGERSBRUG behorende bij het in de jaren 1936-1937 in opdracht van James van Hoey Smith tot stand gekomen complex landgoed Strypemonde. De brug over de vijver is gebouwd naar ontwerp van architect J.W. Janzen. Omschrijving De brug vormt de verbinding tussen een grasveld achter het huis en een weiland dat door bos wordt omzoomd. De geheel van hout vervaardigde brug heeft een gebogen brugdek tussen eveneens gebogen opstaande randen met een opwaartse, met paaltjes verbonden welving aan huiszijde en een houten hek aan de andere zijde. Het hekwerk bestaat uit twee conische hekpalen met daartussen een uit liggers, staanders en een kruisverbinding van diagonalen samengesteld draaihek, die gezamelijk een decoratief patroon vormen. De brug steunt op houten palen. Waardering De brug is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, en de ensemblewaarde. - De brug is van cultuurhistorische belang als een bijzonder onderdeel van een landgoed en een gebied dat een bijzonder landschappelijke ontwikkeling heeft doorgemaakt. - De brug heeft architectuurhistorische waarde vanwege de kwaliteiten van het ontwerp en als onderdeel van een representatief werk uit het oeuvre van architect Janzen. - De brug heeft ensemblewaarde vanwege de bijzondere samenhang met het omringende landschap en de overige bouwwerken op het landgoed Strypemonde. - De brug is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520824
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (2)

Landgoed Strypemonde: voetgangersbrug
1
Recensie door: ()
Het is jammer dat deze brug niet met de authentieke materialen is opgeknpat maar dat hier voor stalen binten zijn gebruikt
Landgoed Strypemonde: voetgangersbrug
1
Recensie door: ()
HIer moet U nooit komen en ook niet bij de woningen en het grote huis op landgoed Strypemonde. Een eenzame en enge lokatie.
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Landgoed Strypemonde: voetgangersbrug in Rockanje

Landhuis Strypemonde

Windgatseweg 18
Rockanje (Gemeente Westvoorne)
Inleiding In 1937-1938 naar ontwerp van architect J.W. Janzen op een restant van de St. Pietersdijk gebouwd LANDHUIS, dat van oorsprong de ..

Landgoed Strypemonde: toegangshek

Windgatseweg 18
Rockanje (Gemeente Westvoorne)
Inleiding TOEGANGSHEK behorende bij het in de jaren 1936-1937 in opdracht van James van Hoey Smith tot stand gekomen complex landgoed Stryp..

Landgoed Strypemonde: ponystal met hooiberg

Windgatseweg 18
Rockanje (Gemeente Westvoorne)
Inleiding PONYSTAL met bijbehorende kleine HOOIBERG, gebouwd in de jaren 1936-1937 in opdracht van James van Hoey Smith naar ontwerp van d..

Landgoed Strypemonde: houtschuur

Windgatseweg 18
Rockanje (Gemeente Westvoorne)
Inleiding HOUTSCHUUR behorende bij het in de jaren 1936-1937 in opdracht van James van Hoey Smith aangelegde complex landgoed Strypemonde...

Landgoed Strypemonde: twee veeshelters

Windgatseweg 18
Rockanje (Gemeente Westvoorne)
Inleiding Ensemble van twee VEESHELTERS gebouwd in 1937 naar ontwerp van J.W. Janzen, onderdeel van de in de jaren 1936-1937 in opdracht v..

Kaart & Routeplanner

Route naar Landgoed Strypemonde: voetgangersbrug in Rockanje