Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Landgoed Strypemonde: toegangshek in Rockanje

Overig

Windgatseweg 18
3235NX Rockanje (gemeente Westvoorne)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1937
Architect: J.W. Janzen


Beschrijving van Landgoed Strypemonde: toegangshek

Inleiding TOEGANGSHEK behorende bij het in de jaren 1936-1937 in opdracht van James van Hoey Smith tot stand gekomen complex landgoed Strypemonde. Het aan het begin van de lange oprijlaan naar het voormalige jachthuis gesitueerde toegangshek is uitgevoerd naar een traditionalistisch ontwerp van architect J.W. Janzen. Omschrijving Het vrijwel symmetrische toegangshek bestaat uit houten hekken tussen gemetselde hekpijlers. De brede openslaande hekdelen, die de oprijlaan afsluiten zijn vervaardigd van niet op elkaar aansluitende, liggende planken, die aan de uiteinden met elkaar zijn verbonden door staande planken en bovendien een diagonaalverbinding hebben. De hekken staan tussen gemetselde rechthoekige hekpijlers met steunberen en een bolbekroning. Lateraal van beide hekpijlers staat nog een kleiner draaihek. Deze staan tussen voornoemde pijlers en twee kleinere versies van deze pijlers met aan Windgatsewegzijde een hier dwars opstaande muur die naar buiten wegloopt met een welving. Waardering Het toegangshek is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde, de ensemblewaarde en de architectuurhistorische waarde. - Het toegangshek is van cultuurhistorische belang als een bijzonder onderdeel van een landgoed en een gebied dat een bijzonder landschappelijke ontwikkeling heeft doorgemaakt. - Het toegangshek heeft architectuurhistorische waarde vanwege de kwaliteiten van het ontwerp en als onderdeel van een representatief werk uit het oeuvre van architect Janzen. - Het toegangshek heeft ensemblewaarde vanwege de bijzondere samenhang met het bijzondere omringende landschap en de overige bouwwerken op het landgoed Strypemonde. - Het toegangshek is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520823
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Landgoed Strypemonde: toegangshek in Rockanje

Landhuis Strypemonde

Windgatseweg 18
Rockanje (Gemeente Westvoorne)
Inleiding In 1937-1938 naar ontwerp van architect J.W. Janzen op een restant van de St. Pietersdijk gebouwd LANDHUIS, dat van oorsprong de ..

Landgoed Strypemonde: voetgangersbrug

Windgatseweg 18
Rockanje (Gemeente Westvoorne)
Inleiding VOETGANGERSBRUG behorende bij het in de jaren 1936-1937 in opdracht van James van Hoey Smith tot stand gekomen complex landgoed..

Landgoed Strypemonde: ponystal met hooiberg

Windgatseweg 18
Rockanje (Gemeente Westvoorne)
Inleiding PONYSTAL met bijbehorende kleine HOOIBERG, gebouwd in de jaren 1936-1937 in opdracht van James van Hoey Smith naar ontwerp van d..

Landgoed Strypemonde: houtschuur

Windgatseweg 18
Rockanje (Gemeente Westvoorne)
Inleiding HOUTSCHUUR behorende bij het in de jaren 1936-1937 in opdracht van James van Hoey Smith aangelegde complex landgoed Strypemonde...

Landgoed Strypemonde: twee veeshelters

Windgatseweg 18
Rockanje (Gemeente Westvoorne)
Inleiding Ensemble van twee VEESHELTERS gebouwd in 1937 naar ontwerp van J.W. Janzen, onderdeel van de in de jaren 1936-1937 in opdracht v..

Kaart & Routeplanner

Route naar Landgoed Strypemonde: toegangshek in Rockanje

Foto's (1)