Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Olaertsduyn: tuin- en parkaanleg in Rockanje

Tuin Park Landgoed

Windgatseweg 2
3235NX Rockanje (gemeente Westvoorne)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1910-1911
Architect: L.A. Spinger


Beschrijving van Olaertsduyn: tuin- en parkaanleg

Inleiding TUIN- en PARKAANLEG in de jaren 1910-1911 naar ontwerp van L.A. Spinger aangelegd en behorende bij de historische buitenplaats Olaertsduyn. De tuin is oorspronkelijk uitgevoerd in een gemengde tuinstijl met een formele, symmetrische aanleg met geometrisch lanenstelsel, rechtlijnige waterpartij en langwerpige bloementuinen rondom het huis, en een hieromheen liggend landschappelijk aangelegd park. Ondanks wijzigingen en het verdwijnen van de bloementuinen is de oorspronkelijke structuur van de in 1995 deels gerestaureerde tuin nog goed te herkennen. Omschrijving De tuin- en parkaanleg bestaat uit een combinatie van een open, formeel gedeelte in het verlengde van de middenas van het huis en een meer landschappelijk aangelegd gedeelte met parkbos rondom. Het formele, symmetrische gedeelte achter het ten opzichte van de omgeving hoger gelegen huis is, ondanks de verdwijning van de rechthoekige bloemenperken tussen huis en vijver, in hoofdlijnen goed bewaard gebleven en heeft een zeshoekige vijver en een rechtlijnig lanen- en padenstelsel in de vorm van een ganzenvoet, waarbij het landhuis fungeert als het middelpunt en het snijpunt van de lanen. De lanen zijn beplant met beuken en paardekastanjes. Aan het einde van de middenas staan twee baksteen sokkels waarop oorspronkelijk tuinbeelden. Het parkbos, dat de buitenplaats omsluit, is beplant met voornamelijk inheemse boomsoorten en heeft gebogen paden. Waardering Tuin- en parkaanleg, onderdeel van het complex historische buitenplaats Olaertsduyn, van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde, de tuinarchitectuurhistorische waarde en de ensemblewaarde. - De tuin is van cultuurhistorisch belang als typerend voorbeeld van een grote tuinaanleg bij een landhuis uit de periode kort na 1900, en als een belangrijk onderdeel van een gebied dat een bijzonder landschappelijke ontwikkeling heeft doorgemaakt. - De tuin heeft tuinarchitectuurhistorische waarde vanwege de kwaliteiten van het ontwerp in de gemengde tuinstijl, en als een representatief ontwerp uit het oeuvre van de vooraanstaande tuinarchitect Springer die in deze periode veel samenwerkte met architect Hanrath. - De tuin heeft ensemblewaarde vanwege de bijzondere samenhang met het huis en het omringende landschap. - De tuin is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520820
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Olaertsduyn: tuin- en parkaanleg in Rockanje

Huize Olaertsduyn

Windgatseweg 2
Rockanje (Gemeente Westvoorne)
Inleiding In 1910-1911 gebouwd LANDHUIS, hoofdonderdeel van de historische buitenplaats Olaertsduyn, gebouwd in Nieuw-Historiserende stijl ..

Olaertsduyn: houten schuurtje

Windgatseweg 2
Rockanje (Gemeente Westvoorne)
Inleiding Houten SCHUURTJE uit de eerste helft van de twintigste eeuw, onderdeel van de historische buitenplaats Olaertsduyn. Het zorgvuldi..

Strijpemonde: historische tuin- en parkaanleg

Windgatseweg 18
Rockanje (Gemeente Westvoorne)
Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. De historische parkaanleg van Strijpemonde is gelegen in het gelijknamige landgoed, dat in o..

Strijpemonde: De Schaapskooi

Windgatseweg 16
Rockanje (Gemeente Westvoorne)
Omschrijving BOERDERIJ De Schaapskooi. Boerderij bestaande uit een woonhuis met stal aan de achterzijde, op rechthoekige grondslag, bestaa..

Duinboerderijtje

Duinstraat 18
Rockanje (Gemeente Westvoorne)
Inleiding In 1910 gebouwd DUINBOERDERIJTJE, recht op de weg staand en opgetrokken in kalkzandsteen afkomstig uit een Brielse fabriek. Om de..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)