Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Poort en muur in Hellevoetsluis

Overig

Oostzanddijk 3
3221AL Hellevoetsluis
Zuid Holland

Bouwjaar: ca. 1880


Beschrijving van Poort en muur

Inleiding De tweedelige MUUR met TOEGANGSPOORT tussen de panden Oostzanddijk 3 en 34 vormt de voormalige hoofdingang van de marinewerf te Hellevoetsluis, het grote dok aan het noordeinde van de Oostzanddijk. De poort is, gelet op de Eclectische bouwstijl, alsmede het bouwjaar van het belendende pand genaamd De Veste, de voormalige school voor Marine Machinisten uit 1877, vermoedelijk omstreeks 1880 gebouwd. De rijk vormgegeven toegangspartij symboliseert het grote belang dat aan de marinewerf werd toegekend. Het metselwerk van de muren is vernieuwd. Omschrijving De muur met toegangspoort sluit de ongeveer 16 meter brede opening af tussen de oostgevel van het pand De Veste en de westgevel van het woonhuis Oostzanddijk 34. De toegangspartij bestaat uit twee muurdelen die gespiegeld identiek aan elkaar zijn, met een vier meter brede doorgang ertussen. De muren zijn opgetrokken in rode baksteen in kruisverband met een gepleisterde witgeschilderde plint en hebben een ezelsrugafdekking. Elk muurdeel is voorzien van een gepleisterd spitsboogfries op uitkragende bakstenen consoles en van een groot spaarveld. De poort wordt aan weerszijden geaccentueerd door een rechthoekige hoekpijler met op de uitkragende top een hardstenen dekplaat met bolvormig sierelement. De pijlers zijn verder gedecoreerd met een band van sierpleisterwerk en in het metselwerk aangebrachte rechthoekige spaarvelden. Waardering De muur met toegangspoort van de voormalige marinewerf te Hellevoetsluis is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de stedenbouwkundige waarde. - Het object is van cultuurhistorische waarde als fysieke begrenzing van de voormalige marinewerf te Hellevoetsluis, die tevens een sterke symboolwaarde heeft. - Het object is van architectuurhistorische waarde vanwege de voor de bouwtijd karakteristieke stilistische kenmerken. - Het object is van stedenbouwkundige waarde als een markant, in het verlengde van de Oostzanddijk geplaats, afscheidend element tussen de openbare weg en de voormalige marinewerf. - Het object is tevens van belang vanwege de redelijke mate van gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520817
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Poort en muur in Hellevoetsluis

In rustica-trant gepleisterd huis zonder verdieping met houten kroonlijst en schilddak met dakkapellen. Vensters met zesruitsschuiframen. Tuinmuur met ..

Oostzanddijk 34
Hellevoetsluis
In rustica-trant gepleisterd huis zonder verdieping met houten kroonlijst en schilddak met dakkapellen, midden 19e eeuw. Vensters met zesrui..

Het grote dok

Industriehaven
Hellevoetsluis
Het grote dok.

vm Machinistenschool

Industriehaven 1
Hellevoetsluis
V.m. Machinistenschool. Gebouw zonder verdieping, derde kwart 19e eeuw. Gepleisterde lisenen en kroonlijst met opzetstuk, boven de middenpar..

Gepleisterd herenhuis met verdieping en schilddak. Deuromlijsting met hoofdgestel en lantaarn. Houten kroonlijst. Zeven stoeppalen met ijzeren stoephe ..

Oostzanddijk 1
Hellevoetsluis
Gepleisterd herenhuis met verdieping en schilddak, eerste helft 19e eeuw. Deuromlijsting met hoofdgestel en lantaarn. Houten kroonlijst. Zev..

Courtine VI-VII

Gallasplein 1
Hellevoetsluis
COURTINE VI-VII. Lichtgebogen wal met: - voorliggende gracht ter breedte van: - in het midden pl.m. 50 meter - nabij de flanken pl.m.70 m..

Kaart & Routeplanner

Route naar Poort en muur in Hellevoetsluis

Foto's (1)