Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hek in Hellevoetsluis

Overig

Opzoomerlaan 126
3221AP Hellevoetsluis
Zuid Holland

Bouwjaar: 1865-1870

(1 recensie)

Beschrijving van Hek

Inleiding HEK, behorende tot een complex met een loods voor de opslag van natte schietkatoen, gebouwd tussen 1865-1870 binnen de vesting en marinehaven te Hellevoetsluis. Het hekwerk is identiek aan het hekwerk rondom het uit 1665 daterende kruithuis, dat tegenover de loods in bastion V is gesitueerd. Omschrijving Het gietijzeren hek is geplaatst rondom een L-vormig terrein, grotendeels op slechts een halve meter afstand van de loods. Het hekwerk is opgebouwd uit gecanneleerde gietijzeren kolommen, waartussen zich telkens acht spijlen bevinden, die zijn bevestigd aan drie liggers. Waardering Het hek is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en de ensemblewaarde. - Het hekwerk is van cultuurhistorische waarde als historisch-functioneel onderdeel van de loods voor schietkatoen die onderdeel vormt van een in historisch opzicht belangrijke marinehaven. - Het hekwerk heeft ensemblewaarde vanwege de relatie met andere bouwwerken binnen de vesting Hellevoetsluis, die eveneens zijn omheind met vergelijkbare hekwerken. - Het hek is van belang vanwege de herkenbaarheid en de redelijke mate van gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520814
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

Hek
5
Recensie door: ()
Helaas is er gisteren een slijptol ingezet voor doorgang van een graafmachine...
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hek in Hellevoetsluis

Wachtgebouw

Opzoomerlaan 126
Hellevoetsluis
Wachtgebouw naast het Ridderschapsbolwerk. Bakstenen gebouw zonder verdieping en met hoog pannen schilddak, waarop hoekschoorstenen. Voor he..

Loods

Opzoomerlaan 126
Hellevoetsluis
Inleiding LOODS voor de opslag van natte schietkatoen, behorende tot een complex van loods en hek, gebouwd in 1865-1870 binnen de vesting e..

Bastion IV

Opzoomerlaan 126
Hellevoetsluis
BASTION IV MET REMISE. Bastion met rechte flanken en voorts: - achter de saillant een dubbele remise (gebouw r); - achter de linkerflank e..

Courtine IV-V met wachthuis

Opzoomerlaan 126
Hellevoetsluis
COURTINE IV-V MET BRIELLER POORT EN WACHTHUIS. Rechte wal met: - nabij het midden een recent vernieuwde duikersluis (voorheen inundatieslui..

Bastion V met kruithuis

Opzoomerlaan 126
Hellevoetsluis
BASTION V MET KRUITHUIS. Bastion met: - rechte linkerflank; - holgebogen, teruggetrokken rechterflank; - op het terreplein een gemetseld ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)