Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Loods in Hellevoetsluis

Gebouw

Opzoomerlaan 126
3221AP Hellevoetsluis
Zuid Holland

Bouwjaar: 1865-1870


Beschrijving van Loods

Inleiding LOODS voor de opslag van natte schietkatoen, behorende tot een complex van loods en hek, gebouwd in 1865-1870 binnen de vesting en marinehaven te Hellevoetsluis. Omschrijving De vrijstaande één bouwlaag tellende loods is gebouwd op een rechthoekige plattegrond en heeft steunberen op de hoeken en in het midden van de langsgevels. Het door schenkelspanten gedragen zadeldak is gedekt met gesmoorde kruispannen en voorzien van eenvoudig geprofileerde houten windveren en bakgoten. De in kruisverband gemetselde rode bakstenen gevels zijn slechts geleed door de toepassing van hardstenen aanzet- en sluitstenen. Boven dubbele houten geprofileerde deuren en dubbele luiken met ijzeren beslagwerk zijn segmentbogen aangebracht. De luiken zijn voorzien van hardstenen onderdorpels. Achter de luiken bevinden zich openslaande kruisvensters. In de kopgevels bevinden zich keperboogvormige spaarvelden. Binnen het keperboogvormige spaarveld van de symmetrische voorgevel (noordzijde) zijn boven elkaar een dubbele houten deur en een luik aangebracht. De symmetrische achtergevel is voorzien van twee boven elkaar geplaatste kleine gevelopeningen met vensters en luiken. De asymmetrische linker zijgevel is voorzien van twee gevelopeningen met daarin vensters en luiken. De symmetrische rechter zijgevel heeft vier traveeën, ieder voorzien van gevelopeningen met vensters en luiken. De loods kent inwendig een sobere indeling bestaande uit een rechthoekige ruimte met zolderlaag. Waardering De loods voor de opslag van natte schietkatoen is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde. - De loods is van cultuurhistorisch belang vanwege de bijzondere functie en als onderdeel van een in historisch opzicht belangrijke marinehaven. - De loods is van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een eclectische bouwstijl, waarbij de combinatie van baksteen en een Neo-Classicistische vormentaal karakteristiek is. - De loods heeft ensemblewaarde als onderdeel van de vesting Hellevoetsluis, waarin meerdere gebouwen herinneren aan de militaire functie van het gebied, waaronder de tegelijkertijd gebouwde affuitloods. In het bijzonder is er een sterke visueel-ruimtelijke relatie met deze affuitloods en het kruithuis. - De loods is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de redelijke mate van gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520813
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Loods in Hellevoetsluis

Wachtgebouw

Opzoomerlaan 126
Hellevoetsluis
Wachtgebouw naast het Ridderschapsbolwerk. Bakstenen gebouw zonder verdieping en met hoog pannen schilddak, waarop hoekschoorstenen. Voor he..

Hek

Opzoomerlaan 126
Hellevoetsluis
Inleiding HEK, behorende tot een complex met een loods voor de opslag van natte schietkatoen, gebouwd tussen 1865-1870 binnen de vesting en..

Bastion IV

Opzoomerlaan 126
Hellevoetsluis
BASTION IV MET REMISE. Bastion met rechte flanken en voorts: - achter de saillant een dubbele remise (gebouw r); - achter de linkerflank e..

Courtine IV-V met wachthuis

Opzoomerlaan 126
Hellevoetsluis
COURTINE IV-V MET BRIELLER POORT EN WACHTHUIS. Rechte wal met: - nabij het midden een recent vernieuwde duikersluis (voorheen inundatieslui..

Bastion V met kruithuis

Opzoomerlaan 126
Hellevoetsluis
BASTION V MET KRUITHUIS. Bastion met: - rechte linkerflank; - holgebogen, teruggetrokken rechterflank; - op het terreplein een gemetseld ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Loods in Hellevoetsluis

Foto's (1)