Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Schuur behorende tot de historische buitenplaats Darthuizen in Leersum

Kasteel Buitenplaats

Darthuizerweg 2
3956NK Leersum (gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Utrecht


Beschrijving van Schuur behorende tot de historische buitenplaats Darthuizen

SCHUUR (SCHAAPSKOOI) behorende tot de historische buitenplaats Darthuizen. Ten noordoosten van het hoofdgebouw staat een schuur, waarvan de oorsprong teruggaat tot de tijd dat er een boerderijcomplex op het terrein gelegen was. Vermoedelijk bevinden zich ten noorden van het huidige huis nog de fundamenten van de boerderij die van dit complex het middelpunt vormde, de plaats wordt gemarkeerd door een tweetal oude leilindes. De schuur is opgetrokken uit rode baksteen, heeft een nagenoeg rechthoekige plattegrond en bestaat uit één bouwlaag onder een met riet gedekt schilddak, waarvan de schilden aan de korte zijden enigszins bol verlopen en in het midden iets opgetrokken zijn om meer ruimte te creëeren voor de ingangspartijen. Aan de westzijde bestaat de ingang uit een eenvoudige, dubbele inrijdeur waarboven verticaal beschot met twee meerruits-kantelramen, aan de oostzijde eenzelfde invulling, waarbij de deuren op ooghoogte voorzien zijn van meerruitsvensters. De zijgevels zijn ieder voorzien van vier meerruitsvensters. De schuur dateert in oorsprong uit de late 18de of de 19de eeuw, maar werd na een brand in de jaren '30 van de 20ste eeuw in dezelfde vorm herbouwd. Waardering De SCHUUR behorende tot de historische buitenplaats Darthuizen is van algemeen belang: - Vanwege de oorspronkelijkheid van de vormgeving; - Vanwege de ornamentele waarde; - Vanwege het harmonieuze, doelmatige ontwerp; - Vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 520808
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Schuur behorende tot de historische buitenplaats Darthuizen in Leersum

Witgesausde bakstenen duiventoren, op vierkante plattegrond met pannen zadeldak

Middelweg 85
Leersum (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Witgesausde bakstenen duiventoren XVI, op vierkante plattegrond met pannen zadeldak. In de gevelvelden een toegang en vierkante openingen, d..

Proefboerderij "Schevinckhoven" bij Broekhuizen, dwarshuis met pannen/ rietendak, hoog dwarshuis en schaapskooi

Middelweg 85
Leersum (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Proefboerderij "Schevinckhoven" bij Broekhuizen, dwarshuis met pannen/ rietendak, hoog dwarshuis en schaapskooi.

Broekhuizen: boerderij "Schevinchoven" met schaapskooi, hooiberg en duiventoren

Middelweg 85
Leersum (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving onderdeel 14 (Middelweg 85). BOERDERIJ SCHEVICHOVEN met SCHAAPSKOOI, HOOIBERG en DUIVENTOREN behorende tot de historische buite..

Boerderij Middelweg

Bremweg 2
Leersum (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving onderdeel 9 (Bremweg 2): BOERDERIJ 'MIDDELWEG' behorende tot de historische buitenplaats Broekhuizen en markant gesitueerd op ..

Huis Dartheide

Rijksstraatweg 321
Leersum (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving onderdeel 12 (Rijksstraatweg 319, 321): HUIS DARTHEIDE of Nieuw Broekhuizen, behorend bij de buitenplaats Broekhuizen. Aan d..

Kaart & Routeplanner